Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблем в бюджет 2024 са надписаните приходи

"Логиката сочи, че след богатството идват  високите доходи. Богатство не се прави, като си напишеш по-високи доходи и взимаш кредити, за да достигнеш до това, което си написал, а не, както министърът на финансите Асен Василев прави. Логиката е обратната на това, което той е написал". Това заяви икономистът от ЕКИП Стоян Панчев. 

По думите му, голяма част от параметрите в бюджет 2024 са предизвестени. Като пример, той посочи увеличението на пенсиите с  швейцарското правило, което  е заложено в Закона, като всяка година индексирането трябва да е с половината от размера на ръста на инфлацията, а другата - с половината от размера на ръста на заплатите, за да може те да се движат в някаква степен в съответствие с останалите цени и доходи в икономиката.

Проблемът обаче е в макрорамката на бюджета, в това, че предвидените приходи значително изпреварват очакваното като реална ситуация в българската икономика,  подчерта Панчев.

"Конкретно за бюджет 2024 г. големият казус са надписаните  приходи. Простата икономическа сметка е, че приходите в бюджета при запазване на данъчната система не могат да изпреварват ръста на номиналния БВП, който за следващата година се очаква да е около 8%, докато приходите в бюджета са надписани да са с 25% повече.Това е значителна разлика между два показателя, които би трябвало да са равни."

Панчев бе категоричен още, че в в проектобюджета не са заложени никакви реформи. "В края на един период с висока инфлация не е лесно да се извършат реформи, но със сигурност ги няма, както няма и политики, свързани с бъдещето. Струва ми се, че дори самият бюджет е по-краткосрочен от неговия  номинален диапазон, в които трябва да се изпълнява една година и вероятно ще трябва да бъде актуализиран дори по-рано от средата на следащата година."

Без инфлацията, реалният ръст на икономиката ще бъде около 2%, а дефицитът - около 3%, заяви Панчев.

"И тази година, а и през следващата дефицитът няма да бъде повече от 3%, защото няма да  бъде изпълнена т.н. капиталова програма. Разходите са разписани, но тъй като няма да бъдат извършени, ще успеят да покрият допълнителната дупка, която се оформя и за тази година около 2 млрд. лв. в приходите от бюджета".

По думите на Панчев, инфлацията в България е спаднала под 6%. Инструмент за овладяването й е водената от около година политика на ЕЦБ за увеличаване на лихвите. Това ще доведе до вдигане на лихвите в България, до забавяне на икономиката, но - и до овладяване на ръста на цените.

Стоян Панчев бе категоричен, че  част от идеите, свързани с намаляването на кешовия таван от 10 000 на 5 000 лв. трябва да се пренапишат, защото идеята не работи за справяне със сивата икономика. "Бих искал да видя и замразяване на повишението на максималния осигурителен доход. Трябва на практика да се пренапише и приходната част в бюджета, защото в тази си форма тя е нереалистична и ще доведе до проблеми още до средата на следващата година". 

Повече - от звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45