Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивски ултраси сред подстрекателите на погромите в София, твърди МВР

| обновено на 17.11.23 в 11:23

Най-малко 33-ма са тежко пострадалите по време на сблъсъците на снощния футболен мач на националния отбор в София. Част от хората са транспортирани до различни столични болници, има и хоспитализирани. 

Десетки полицаи са ранени, пострадали са и много  футболни фенове – съобщиха от МВР. 

Столичната дирекция издирва виновните за вандалските действия, сред тях фенове на столични, варненски и пловдивски отбори. Част от провокаторите – ултраси, са задържани. 

Иззето е голямо количество пиротехника, сигнални пистолети, боксове, метални тръби и други забранени предмети. 

"Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха  оставките на вътрешния министър Калин Стоянов и на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.  За искането на групата е уведомен и премиерът Николай Денков.  Това, което видяхме снощи е недопустимо. 

Не може хора да бъдат пребивани по заведения. Вътрешният министър трябва да понесе своята отговорност - заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.  Атанас Атанасов от ДБ изтъкна, че определени служители на МВР са проявили жестокост, което означава, че от оперативна гледна точка не е била създадена необходимата организация в МВР за опазване на обществения ред.  

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев.  Според Борисов няма причини да се търси отговорност от министъра на вътрешните работи, а от спортния, защото, по думите му, няколко дни именно той е нагнетявал напрежението след феновете.  

Борисов отново призова и председателят на Българския футболен съюз Борислав Михайлов незабавно да се оттегли от поста си. 

 „След толкова кръв, иди си!  А тези, които разрешихте протест, след който София е в пламъци и водни оръдия, а граждани, фенове и полиция се бият - не ставате! Поемете отговорност!“ – призова Борисов от профила си във Фейсбук.  

По- късно премиерът Николай Денков обяви, че е уволнил заместник-министъра на МВР Стоян Темелакиев, а за оставката на министър Калин Стоянов, който бил на кино прожекция по време на сблъсъците снощи, ще разговаря с вицепремиера Мария Габриел.

Техническият директор на БФС Георги Иванов изрази съжаление, че фокусът от добрата игра на равенството на България 2:2 с Унгария е останал на заден план заради погромите в столицата. Това, което се случи, няма нищо общо с футбола, каза Георги Иванов. Според него не случайно МВР и УЕФА са препоръчали да се играе извън София. 

Изключително разочарование е, че протестираме по такъв начин и си рушим града, заяви и новият кмет на София Васил Терзиев, който започна оглед на щетите от протеста. 


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Караджов се жалва, че са продадени имоти без знанието му

Прокуратурата разследва вещно укривателство по продажба на имоти на задържания експолицай Венцeслав Караджов, който има доживотна присъда за убийството на родителите си. При разпит самият Караджов заявил, че докато е бил задържан по обвинение за убийството на родителите си, са били продадени два негови имота – вила в пловдивското село Дедево..

обновено на 17.05.24 в 20:06

Акция на ГДБОП в Пловдив и други градове за злоупотреба с еврофондове

Петима са в ареста след нощна спецакция на ГДБОП в Пловдив и пет града в страната. Действията на органите на реда са заради злоупотреби с еврофондове. Специализираната полицейска операция е реализирана на 15 май под надзора на прокуратурата.  Действията са осъществени от служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на..

публикувано на 17.05.24 в 20:06

Започна изграждането на моста между Богдан и Московец

Започна изграждането на разрушения от водното бедствие в Карловско през септември 2022 година мост на пътя между селата Богдан и Московец. Движението ще се извършва по обход, от северозападната страна на досега съществуващия път, съобщават от Община Карлово.

публикувано на 17.05.24 в 16:18

Майстори от цялата страна си дават среща на Панаира на занаятите в Пловдив

Откриха пролетното издание на Панаира на занаятите в Пловдив. В продължение на три дни майсторите демонстрират уменията си в Стария град. Акцент в тазгодишното издание е занаят с близо 5000-годишна история – художествено плетиво, като плетките се правят на една, две и пет куки.  Своя занаят показват и майстори на данателата, на плъстенето на..

публикувано на 17.05.24 в 13:42

Мъж поруга храм и нападна с тухли свещеник и полицай

32-годишен е привлечен като обвиняем за повреждане на храм, заплахи, хулиганство и причинена телесна повреда на полицай, съобщиха от районната прокуратура  в Пловдив.  Четирите обвинения към него са заради инцидент, станал  в четвъртък сутринта в пловдивския храм „Свети пророк Илия“.  По време на сутрешната литургия мъжът започнал да се..

публикувано на 17.05.24 в 13:39