Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Срещите" за емблематичните пловдивски кметове

| обновено на 18.11.23 в 10:14

Оказа се, че за кметове и кметската институция в България се говори още в "Закон соудний люде" от времето на княз Борис, 852 - 889г.

Тази събота с историка Стефан Шивачев си спомням за някои интересни имена от дългата броеница кметове на Пловдив, защото миналото е съдбовен ориентир за настоящето. 

Бъдете с Радио Пловдив.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Панайотов представя изложбата "Алафранга" в Пловдив

Художникът Николай Панайотов  представя най-новата си изложба в зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32.   Тя се нарича „Алафранга“ и съдържа експресивни живописни платна от последните творчески години на художника, както и провокативни 3D скулптурни инсталации, представящи различен и съвременен аспект на тема алафранга.  Базирайки се на..

публикувано на 18.06.24 в 06:30

Белгийският пианист Верстапен свири на Античния театър

Тази вечер на Античния театър ще се състои концерт на световноизвестния белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен и гости Нина Николина, Любо Киров, „Магическите гласове“, Калин Вельов – перкусии и Дамян Йорданов – кавал, народен хор при Музикалното училище „Добрин Петков“ и спортен клуб по художествена гимнастика „Тракия“. Събитието..

публикувано на 18.06.24 в 06:25

Жена - истории за Вселени

"Не съм от тези актриси, които си мечтаят. Аз имам щастието да работя с колеги, не само режисьори, но и актьори, на които наистина се възхищавам, и с които ми е приятно да работя. В ролите, които са ми предлагали винаги намирам нещо, което да ми е интересно и с което да се захвана. Има и такива роли, които отказвам, такива, които малко бягат от..

публикувано на 17.06.24 в 13:40

Изложба показва съкровищата на Пловдивската митрополия

В храм "Свети Димитър Солунски" в Стария град ще бъде открита изложба на богослужебна утвар и одежди "Из църковното минало на Пловдивската света митрополия". В нея посетителите ще могат да видят икони, църковна утвар и богослужебни одежди, които за първи път ще напуснат хранилищата на Пловдивската митрополия.  Изложбата се реализира със..

публикувано на 17.06.24 в 06:53

Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса #ДО 40

Многоезичния литературен сайт Plovdivlit, който е най-голямата литературна платформа в града под тепетата, отличи двама автори, вместо един в тазгодишния конкурс за стихосбирка #ДО 40.  Жени Щерева и Анна Велкова печелят конкурса от общо 12 ръкописа, постъпили до обявения срок 24 май.  Стихосбирките „Небесно гнездо“ от Жени Щерева и „Между тук и..

публикувано на 16.06.24 в 15:18