Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политика по доходите в сектор земеделие липсва

Политика по доходите в сектор земеделие в проектобюджет 2024 липсва. Това коментира Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

Тя подчерта, че в сектор земеделие не работят само фермери, но и квалифицирани специалисти, които отговарят за разпределението на средствата по общата селскостопанска политика, по общностната политика, по рибарството и аквакултурите, както и за защита на реколтата от градушки.

В същото време в проектобюджета за разходи за персонал се предвижда увеличение, колкото да компенсира новия размер на минималанта работна заплата от 1 януари 2024 г. – 933 лв., а в същото време инфлацията, макар и ограничена, не е спряла.

По думите на Васильонова и към момента служителите в сектора получават около минималната работна заплата. Най-ниски са възнагражденията в Агенцията за борба с градушките и ИАРА. Средната работна заплата при тях е 1000 – 1100 лв.

Ако не получат увеличени възнаграждения се готвят протести, а от Агенцията за борба с градушките няма да отворят сезон 2024.

„Сегашният градозащитен сезон приключи октомври, но хората не са приключили своята работа – те продължават да пазят собствеността на държавата, да се подготвят и квалифицират, да събират информация. Ракетните площадки са затворени, но командните пунктове работят.

Заплатите, които към момента са отделени за тях в бюджета са такива, каквито бяха и миналата година, т.е. около 16 млн. лв. за заделени за 1000 висококвалифицирани специалисти, които работят с опасни взривни вещества.

Още септември поискахме за тях увеличението да бъде с 50%, така че да достигнат нормални доходи от порядъка на 1100 – 1200 лв. чисто за ракетострелците и 1400 лв.  за квалифицираните специалисти, които са инженери, физици“, каза Васильонова.

Затова от синдиката очакват в бюджет 2024 г. да бъдат заложени не 16 млн. лв., а 24 млн. лв. за разходи за персонал в Агенцията за борба с градушките. При ИАРА пък 8-9 млн. лв.

„Нека се замислят и фермерите, и управляващите може ли да си позволят лукса в тази климатична обстановка да се лишим от ракетния способ за защита на храната ни.

Бюджетната процедура не е приключила. В активна комуникация сме с представителите на министерството на земеделието, министерството на финансите, но най-вече с депутати.

След тристранния съвет за сътрудничество бях приятно изненадана да чуя от министър Василев, че иска да направи, така че да у нас да се завърнат българите, които са избрали да живеят в чужбина и да останат в страна, в която могат да разчитат на стабилни доходи.

Убедена съм, че ще постигнем справедливостта, която очакват хората в тези системи“, каза Васильонова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

54 басейна работят в Пловдивска област това лято

Лятото е време за море. За тези, които не могат да отидат, има друг вариант, а именно – басейните. „Общо 69 са басейните, регистрираните в цялата Пловдивска област. Тази година обаче от тях работят 54“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Милена Шикова, началник на отдел „Държавен здравен контрол“ към РЗИ-Пловдив. Най-много..

публикувано на 21.06.24 в 16:28

Почти всички междуселищни линии са губещи

"Дори когато се налага определянето на превозвач чрез пряко възлагане при кризисна ситуация, това не освобождава общините от задължението да обявят обществена поръчка за избор на титулярен изпълнител на услугата". Това каза за Радио Пловдив областният управител Илия Зюмбилев, след като тази седмица след оттеглянето на „Хеброс бус“ други превозвачи..

публикувано на 21.06.24 в 16:09

От 1 юли в Смолян влизат в сила новите зони за платено паркиране

От 1 юли влизат в сила новите зони за платено паркиране на територията на Смолян. Те са само в административни райони, където много хора идват по работа, като сме се съобразили да не са в жилищни райони, подчерта пред Радио Пловдив ресорният заместник-кмет Марин Захариев. От днес е в сила платеното паркиране в Смолян Той припомни, че..

публикувано на 21.06.24 в 14:18

За патриарха да разсъждаваме църковно, а не - геополитически

По-малко от десет дни до избора на следващия български Патриарх и след като Светия Синод избра трима претенденти за Патриарх - митрополит Григорий Врачански, митрополит Гавриил Ловчански и митрополит Даниил Видински, какво означава направеният избор и как ще бъде избран  патриархът - събеседник -  проф. д-р Павел Павлов - преподавател в..

публикувано на 21.06.24 в 10:56

ИТН подкрепи Назарян за шеф на НС, за да си вдигне цената

Няколко са сигналите на старта на 50-то НС. На първо място първата и втората политически сили заявиха, че искат този парламент да продължи да работи, а те се нуждаеха от малка подкрепа - едва 6 гласа не им достигаха. В случая с председателя на НС те я получиха от ИТН, но съвсем друга би била подкрепата в друга ситуация. Това заяви политологът проф...

публикувано на 21.06.24 в 10:34