Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха Рангел Бизюрев в Дания

| обновено на 29.11.23 в 15:32

Издирваният за убийството на Димитър Малинов от Цалапица Рангел Бизюрев е бил задържан, в Дания. Самоличността му е установена и той е арестуван според издадената за него Европейска заповед за арест. 

Информацията бе потвърдена от пловдивската полиция, следобед предстои пресконференция с повече подробности.  Продължителното издирване на Бизюрев доведе до протестите на жителите на Цалапица, които продължават и досега.

Очаква се в най-кратки срокове нашите власти да поискат принудителното довеждане на Бизюрев в България, където ще бъде обвинен за  убийството на Димитър Малинов. 

Майката на убития младеж Атанаска Бакалова каза пред Радио Пловдив, че е разбрала за задържането на Рангел Бизюрев от медиите. 

"Още не ми е потвърдено, чакам и аз да видя брифинга. Според нея това ще промени нещата и по делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови. Важни са показанията на Рангел Бизюрев. Ако той каже, че примерно не е удрял Митко и, че Борислав е участвал, вече говорим, че тук има съучастие на близнаците в убийството на Митко", коментира почернената жена и допълни: "Четири месеца чакахме и се борихме Рангел да бъде заловен и екстрадиран. Ето, той е заловен, тепърва ще видим как ще протекат нещата". 

Припомняме, че 24 годишният Димитър Маяринов изчезна на 20 юли, а седмица по-късно беше открит мъртъв, заровен под купчина строителни отпадъци. 

Близнаците Борислав и Валентин Динкови от селото са в ареста, но с по-лекото обвинение за помагачество на сочения за убиец Рангел Бизюрев, включително и за неговото бягство от страната. 

В петък в Пловдивския районен съд започва подновеното дело за тяхната вина. Тогава се очаква и протест на жителите на Цалапица пред съда. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Има 42 идеи как да се преобрази сградата на БНБ в Пловдив

42 предложения от 16 държави от 3 континента са получени в Община Пловдив за конкурса „Трезор за идеи“ за нова функция на старата сграда на БНБ на Малката главна улица. Това съобщи заместник-кметът по култура Пламен Панов, като припомни, че идеите за преобразяване на зданието, което е паметник на културата, се събираха близо 2 месеца. 19 от..

публикувано на 09.05.24 в 11:03

Пловдив отбелязва Деня на Европа с концерт на стълбите на Каменица

Всяка година на 9-ти май, Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" организира един от най-очакваните концерти в града - специално музикално събитие, посветено на Деня на мира, солидарността и единството на Обединена Европа. Тазгодишната празнична програма е с участието на изпълнители като Стилиян Дерменджиев, Зорница Гребчева, Мариян..

обновено на 09.05.24 в 10:04

4967 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на ДЗИ

Държавните зрелостни изпити ще се проведат в 74 училища, тази година 284 ученици са подали документи за ДЗИ по желание. Служебните бележки за допускане на зрелостниците ще се раздават до 16 май, съобщи началникът на РУО Пловдив Иванка Киркова. Тя допълни, че днес ще бъдат взети изпитните материали от МОН и ще се раздават на директорите на училищата...

публикувано на 09.05.24 в 09:58

Пловдивските музеи участват в "Нощ на историите"

Събитийният формат " Нощ на историите " се завръща в Пловдив с трето издание, което ще бъде част от градската програма на Фестивал за улични и градски изкуства 6Fest.  Събитието се провежда от 19 часа в клуб "Фарго" с вход свободен.  Истории за Пловдив ще разказват представители на Регионален археологически музей, Регионален исторически музей,..

публикувано на 09.05.24 в 09:45

Перущица отбелязва 148 години от Априлската епопея

148-та годишнина от Априлската епопея ще бъде отбелязана тържествено тази вечер в Перущица.  Честванията започват от 20 часа с издигане на националния флаг и поднасяне на венци и цветя пред паметниците и паметните плочи на бележити перущенци.  В 21 часа започва драматично-музикалният спектакъл "Перущица въстана". Проявите ще завършат с..

публикувано на 09.05.24 в 09:05