Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фигурата на Делян Пеевски се приема безкритично

"Това, което хората не виждат под повърхността на фактите, е кой консумира реално властта. Видяхме как едно коалиционно управление сега изцяло е зависимо от подкрепата на ДПС и без него това управление отдавна нямаше да съществува и щяхме да бъдем изправени пред нов избор". Това заяви политологът от УНСС д-р Александър Димитров.

По думите му, през последните 30 години ДПС се намират непрекъснато на "възела" на властта и понеже нямат голям уклон към  това да говорят идеологически, а да се интересуват от стабилността на властта, в която участват, те нямат проблем с това да подкрепят всяко едно управление. 

"Виждаме, че въпреки сътресенията в управлението и огромното напрежение между двете политически сили,  с нарастващото влияние на ДПС, за да съществува тази коалиция, все още управлението крета някакси".

Д-р Димитров подчерта, че ДПС се явяват спойка в тази коалиция и както винаги, те са асиметричен консуматор на власт. "Те придобиват повече властови позиции, отколкото тяхното реално присъствие  в Парламента реално би им позволило. В това те са забележително добри".

Фигурата на Делян Пеевски в политическия живот на България е уникална от гледна точка на това, че непрекъснато се трасформира - от самото му споменаване, което през 2013 г. отприщи вълна, която свали цяло правителство, сега - 10 години по-късно, се превръща в основен политически персонаж, който се появява дори повече от Бойко Борисов като медийно присъствие и това е забележително изместване на фокуса.Той не отговаря на  класическите лидерски профили, но в редицдите на ДПС е достатъччно централна фигура. Чрез тяхната легитимация той получава увереност. Но не блести с качествата да кажем "...това е българският държавник".

"Неговата фигура се приема безкритично, сякаш това е напълно нова фигура, която преди не е съществувала в политиката и това е изненадващо". 

Според д-р Димитров, българският избирател сякаш няма политическа памет. 

"В  публичната власт сега са всякакви бивши кадри на БСП, на служебни правителства, бивши кадри на ГЕРБ. Това не са нови политически лица, а властови политически функционери отгоре дододлу".

Напрежението в управлението в момента напомня, че приближава времето на ротацията. След три месеца ще се реализира сега обсъжданият бюджет. В управлението на столицата няма никаква динамика, но извън публичното говорене се води голям диалог между политическите сили, които явно не стигат до разбирателство.

По думите на Димитров,  в страната не се говори за управление с реална програма, а за управление от ротация до ротация. "Именно в такива къси периоди с внезапно напрежение фигури като Пеевски излизат на преден план и служат за медиатори между основните политически сили в Парламента". 

При обсъждането на бюджета няма доволни страни от различните социални партньори, които участват в обсъждането, има дефицити на аргументи и обяснения защо нещо се прави. Усещането е, че бюджетът се прави на парче и е скърпван, заяви още д-р Александър Димитров..  

Цялото интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Имаше ниша за нов политически субект като "Величие"

„ Изборите ясно показаха, че вече очевидното заявено, че има територия за нов политически субект у нас “ – заяви в и нтервю за Радио Пловдив политологът Теодора Йовчева . „ Това не е изненада, тъй като този, който изучава политическата система в България, установява, че тя има доста отворен характер. Възможно е нови субекти да навлязат и..

публикувано на 12.06.24 в 15:46

Юни - месец на сколиозата

Месецът на сколиозата се провежда всяка година през юни в Европа и Америка, а тази година събитието ще се отбележи и у нас в редица градове.  Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото за симптомите и последствията от сколиоза, да популяризира българските постижения в областта на кинезитерапията, ортопедията и хирургията, да..

публикувано на 12.06.24 в 15:42

Хората имат нужда от лидери с ценности

Марина Кисьова де Хеус е учредител на  Фондация "Екатерина Каравелова" и лидер на женското движение "ТЯ в България". През 2021-а година Станислава Рашева, доктор по философия и магистър по културология, я номинира за "Човек на годината". Според нея, Марина е пример за тих лидер, не търси известност и показност, а с дейността си успява да изгради..

публикувано на 12.06.24 в 15:10

Нечистоплътната битка в политиката отблъсква хората

Макар и различна ситуацията след шестите извънредни избори в страната поставя все същия въпрос -  ще имаме ли правителство?  А иначе, ако обобщим резултатите - двойна победа на ГЕРБ в изборите 2в1, 7 партиен Парламент у нас с новата партия "Величие", а "Възраждане" изпраща свои представители в Брюксел. И всичко това на фона на рекордна ниска..

публикувано на 12.06.24 в 11:19

ЕП трудно ще сформира мнозинства, няма да има реформи

"Новият ЕП трудно ще сформира мнозинства, ще има паралелно второ дясно - крайно дясно мнозинство, което ще парира всеки опит за реформи на ЕК. Заради по-малкото класическо, традиционно мнозинство стойността на зелените, ако щете и на другите представители на прогресивните сили, ще бъдат много по-големи". Това коментира бившият евродепутат от..

публикувано на 12.06.24 в 10:50