Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха делото срещу близнаците от Цалапица до връщането на Бизюрев

| обновено на 01.12.23 в 16:07

Съдът отложи делото срещу близнаците от Цалапица за 25 януари, след като уважи искането на прокурора задържаният в Дания Рангел Бизюрев да бъде разпитан у нас. 

Братята Борислав и Валентин Динкови от Цалапица са обвинени за помагачество в бягството зад граница на Рангел, който е сочен за пряк убиец на 24-годишният Димитър Малинов от същото село. 

Половин час преди делото близки и жители на Цалапица се събраха на протест пред съда - именно с искане за отлагане на делото и разпитване на Рангел Бизюрев, който беше задържан в Дания в сряда и предстои да бъде върнат в България. 

Междувременно братята Динкови се признаха за виновни по обвинението за укривателство и поискаха съкратено съдебно следствие. Съдът уважи искането им. Уточнено бе, че при произнасянето на евентуална ефективна присъда наказанието им ще претърпи редуциране с 1/3. 

Прокурорът Димитър Костов обаче настоя близнаците да не получават присъда преди Рангел Бизюрев да бъде предаден на българските власти. Той поиска събирането на нови доказателства при разпита на арестувания в Дания. 

По думите му, неговите показания биха изиграли ключова роля за изхода на това дело. Съдията се съгласи, че Бизюрев е ключов и прие искането на представителя на Районната прокуратура. 

Така делото бе насрочено за друга дата - 25 януари 2024 г. Ако до тогава Рангел не е предаден на властите в България и няма възможност да бъде разпитан, то процесът ще се отложи. 

Протестиращите, които бяха в залата, останаха доволни от новия развой събитията. При извеждането на подсъдимите коридорът бе огласен от викове "Убийци!". 

Припомням, в сряда стана известно, че Рангел е заловен в скандинавската държава и според прокуратурата се очаква в разумен срок да бъде екстрадиран в България. 

Вече четири месеца обществеността в Цалапица провежда постоянни протестни митинги с искане за най-тежки наказания за убийците, към които те убедено причисляват и братята Динкови. 

Главна причина за тяхното недоволство е обвинението към близнаците само за "помагачество", което предвижда максимума от 5 години затвор. Затова хората настояват те да бъдат привлечени като преки съучастници в убийството и да получат най-тежки наказания, заедно със сочения за пряк извършител. 

По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Очаквам справедлива, но тежка присъда, заяви Дебора в съда

В Районния съд в Пловдив започна по същество делото срещу Георги Георгиев,  обвинен за насилието над Дебора Михайлова от Стара Загора. След няколко неуспешни опита, днес то най-сетне стартира по общия ред, с призовани близо 40 свидетели и вещи лица. Заради това са насрочени заседания и в още три дни през идната седмица.  Делото..

обновено на 31.05.24 в 16:39

Нова апаратура е доставена на болницата в Смолян

Нова медицинска апаратура на стойност над 187 хил. лева е закупена от МБАЛ – Смолян, Доставката на новото оборудване е финансирано  с близо 110 хил. лв., осигурени от Министерството на здравеопазването и над 77 хил. лв. собствени средства на болничното заведение. Закупени са хематологична система с 5-диференциално броене за нуждите на..

публикувано на 31.05.24 в 15:51

Потвърдиха 4 годишната присъда на полицая, убил Моника от Братаница

Пловдивският Апелативен съд потвърди присъдата от 4 години затвор за бившия полицай  Владимир Панайотов, който който преди три години - на 19 юли 2021, уби на пешеходна пътека в село Братаница  8-годишната Моника.   Трагичният инцидент се случи, след като полицаят е шофирал с превишена скорост служебната кола „Шкода“, собственост на Пазарджишката..

публикувано на 31.05.24 в 15:40

Пуснаха от ареста учителката, следствието в ДГ "Фантазия" продължава

Учителката от детска градина „Фантазия“ във Велинград, която вчера бе задържана за 24 часа, е освободена от ареста. Тя бе арестувана, след като в социалните мрежи бяха публикувани видеоматериали, на които се вижда как възпитателят удря и дърпа за косите дете.  По случая е образувано досъдебно производство., но към момента няма повдигнато..

обновено на 31.05.24 в 14:19

90 акта и 220 фиша на шофьори при масирана акция в Пазарджик

Пазарджишката полиция състави близо 90 акта и издаде над 220 фиша при масирана акция за противодействие на престъпността в региона. Разкрити са общо 23 престъпления, като в арестите на районните управления с полицейско задържане от 24 часа са 6-има души. В акцията са проверени над 1200 шофьори и над 1100 моторни превозни средства...

обновено на 31.05.24 в 14:18