Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ротацията ще е моментът с най-голям политически заряд

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Анализ на политическите нагласи и как се движат амбициите за власт на ДПС, както и поредицата дебати за бюджет, устойчивост на сглобката и накъде след нова година, говорим с политолога д-р Теодор Славев. 

„Реабилитацията на Пеевски паралелно се движи по линията на промените в Конституцията, защото за тях е необходимо мнозинство, което надхвърля това на ГЕРБ и ПП, които имат обикновено мнозинство. Но за промените в Конституцията, която е една от основните цели на това мнозинство, трябват и ДПС, които през г-н Пеевски, извън промените в Конституцията и евроатлантическия курс, започнаха все по-осезаемо да присъстват във всички сфери на управлението - от протестите, през Руската църква в София, до почистването на снега, през разпределението на бюджета и т.н.", коментира в предаването "Точно днес" Славев.

Според него последният скандал е много показателен за това, което сегашното мнозинство също не може да преодолее, а именно, как се избират хората в регулаторите. 

"В момента в проекта за изменение на Конституцията има текст, който казва, че трябва да се завишат стандартите за избор на регулаторите и второ, има едно национално представително социологическо проучване, което следващата седмица ще публикуваме и обявим, според което с най-голям процент хората подкрепят именно тези промени в Конституцията, да се завишат стандартите и процедурите при избор на независимите регулатори. Това са може би най-чувствителните парламентарни дейности, защото става дума за конкретни хора. Но ето, излизат сигнали и медийни публикации, че кандидат е бил разследван, че има някакви съмнения около него, доклади на ДАНС. В тоя смисъл в България, ако искаме ние да имаме работещи институции, трябва да разберем, че не може партиите да предлагат хора там само, за да индуцират влияние и да имат достъп до големи финансови потоци. Трябва да освободим регулаторите от този тип зависимости. Там трябва да влизат професионалисти и хора, за които е доказано, че няма да слушат партийни централи. Защото тези институции - НЗОК, БНБ, КЗК, в момента над 16 органа стоят извън мандат, част от тях е Висия съдебен съвет (ВСС) и инспектората към него, а ВСС избира следващия главен прокурор. Това отговаря и на въпроса, доколко е гъвката "сглобката", какво ще се случва с парламентарното мнозинство", смята политологът. 

Той припомни, че има управленска декларация в парламента от 6 точки, подписана от двете антагонистични партии ПП и ГЕРБ,  преди да започнат да управляват заедно. В нея са включени Шенген, еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост и конституционните реформи. 

"За да съдим има ли смисъл да продължава "сглобката", трябва да видим какво работят и изпълняват по тези неща, това е преценката", подчерта Тоодор Славев. 

Той посочи, че ротацията ще бъде моментът с най-голямо политическо напрежение и заряд, защото тогава ще се сменят министри. По думите му мнозинството ще плава около избора за главен прокурор. 

"В този смисъл, ако в момента има договорка кои да са членовете на ВСС, но това изисква и ДПС, и ГЕРБ и ПП, то те ще стоят до лятото. Ако няма такъв, са възможни два сценария - или ново мнозинство в рамките на този парламент, което да избере членовете на ВСС, или ако няма договорка - предсрочни избори 2 в 1", прогнозира политологът.

Чуйте още в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52