Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраняването на Илия Зюмбилев като председател на БЗНС е незаконно

Постоянното Присъствие на БЗНС, което е висшият ръководен орган на партията, обяви, че няма промяна в нейното ръководство. Повод за декларацията е опитът на членове на Управителния съвет да сменят легитимния председател д-р инж. Илия Зюмбилев.

В нарушение на партийния устав и при липса на кворум на заседание на 2 декември в Пазарджик те са обявили за нов лидер организационния секретар Димитър Петков. Постоянното Присъствие на БЗНС незабавно е провело заседание, за да се
противопостави на опитите за разцепление и манипулации.

"Съгласно устава на БЗНС има избрано ръководството в лицето на д-р Илия Зюмбилев, всичко друго са медийни интерпретации", категорични са от ръководния орган в огласена декларация. В нея се подчертава, че съгласно
партийния устав заседанието на УС на 2 декември 2023 г. няма легитимност да сменя ръководството на БЗНС, тъй като след напускането на редица членове няма необходимия кворум.

От ПП на БЗНС  подчертават, че на последните местни избори партията бележи ръст от 70% спрямо предходните, което показва, че предприето обновление на партията начело с д-р Зюмбилев, дава сериозни резултати и води до възраждане на
подкрепата за земеделския съюз.

Вчера бе съобщено, че Управителният съвет на БЗНС е отстранил лидера си Илия Зюмбилев заради лоши резултати и незадоволително представяне на БЗНС в изминалите местни избори. Илия Зюмбилев не успя да се справи организационно и идеологически като лидер на БЗНС. В качеството си на областен управител на Пловдив саботира демонтажа на комунистическия монумент в Пловдив – Альоша, се казва в прессъобщение от партията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани отдадоха признателност пред саможертвата на героите на България

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България беше  почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Точно в 12.00 ч. под воя на сирените и застиналите в знак на почит стотици пловдивчани отдадоха своята признателност на един от героите на нашето освобождение,..

обновено на 02.06.24 в 14:19

Урсула фон дер Лайен идва в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристига довечера в Пловдив.  Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с пловдивчани е на Античния театър от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и Германия.

публикувано на 02.06.24 в 13:32

Хиляди се стекоха в Калофер за да се преклонят пред подвига на Ботев

В Калофер беше кулминацията на проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на Христо Ботев.  Стотици българи от цялата страна се стекоха в подбалканското градче, за да почетат паметта на поета-революционер и хилядите герои паднали за свободата на България.  Денят на Ботев започна в родния му град  с военен ритуал, с който беше изнесено..

публикувано на 02.06.24 в 12:42

Благотворителен концерт за децата на загинали полицаи в Пловдив

„С обич за децата, в памет на бащите герои“ е мотото, под което за поредна година се обединяват служителите на дирекциите в МВР  в Пловдив, за да подкрепят непълнолетни деца на свои загинали или пострадали колеги.   Благотворителният концерт е  на сцената на пл. Стефан Стамболов от  10.00 ч. и ще приключи към 11.30 ч., за да може желаещите да се..

обновено на 02.06.24 в 11:22

Пловдив отдава почит пред саможертвата на героите

В Пловдив  Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде почетен с военен ритуал и поклонение пред паметника на поета-революционер в Цар-Симеоновата градина.  Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Слово ще произнесе поетесата Ина Иванова, носител на награда „Пловдив“...

обновено на 02.06.24 в 08:53