Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Илчевски представи книгата си "55 приказки, които..."

Николай Илчевски
Снимка: Личен архив
 Отново се срещаме с писателя Николай Илчевски и чудесният повод за това е неговата нова книга. Точно преди Коледа той  е готов със своя дар от фантазии, който носи заглавието "55 приказки, които...". 

Преди 30 години, под псевдонима Уилям Джоук Бари, Илчевски издаде една тънка жълта книжка. Тя се наричаше  "10 приказки, които разтърсиха света" и  представляваше, обърнати с хастара нагоре класически приказки под формата на неприличен, блестящ сатиричен фарс, накарал много читатели трескаво и безуспешно да търсят незнайния англоезичен талант. 

Сега авторът добавя 45 нови измислици към предишните десет и  съм готов да се обзаложа, че ще бъде хем смешно, хем пристрастяващо! 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В музея "Борис Христов" гостуват "Само диви"

Под знака на 110-та годишнина от рождението на световноизвестния оперен певец Борис Христов в навечерието на рождения му ден 18 май, в едноименния Ннационален музей в София ще бъде открита изложбата фотографии и графики на Антония Маринова - Crazy. Тя е със заглавие "Само диви" и се осъществява в рамките на авторския проект на Донка Налбантова..

публикувано на 17.05.24 в 10:07

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета".

публикувано на 17.05.24 в 10:07

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

публикувано на 17.05.24 в 09:59

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи"

Среща-разговор с Надежда Радулова с новия й сборник с разкази „Тук живее Йожи“  организират Литературен фестивал Пловдив чете 2024, издателство „Жанет 45“ и клуб „Фарго“.  Модератор на събитието е Инна Иванова. Надежда Радулова е преводач на поезия и проза от английски, редактор и преподавател. Автор е на осем стихосбирки. Защитава..

публикувано на 17.05.24 в 09:03

Цвятко Сиромашки на 70, открива изложбата "Литийно"

С мащабна ретроспективна експозиция в галерия „2019“ на ул. „Гладстон“32 големият български художник и скулптор Цвятко Сиромашки отбелязва своята 70-та годишнина. Правейки паралели духовни паралели между празничните литийни шествия, характерни за Великденските дни, и шествието от творби, създавани от него през годините, той дава название..

публикувано на 16.05.24 в 06:46