Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на доброволеца в сърцето на КЦМ

ХОЛДИНГ КЦМ 2000 отбелязва Международния ден на доброволеца с 4 инициативи по програмата „КЦМ Благодетел“ и Благотворителен Коледен базар.

Инициативи са изпълнени с доброволния труд на работещи в Холдинга и подкрепени финансово от КЦМ.

Проектът с най-много дейности през изминаващата година е този за преобразяване двора на Звено „Майка и бебе“ към Комплекса за социални услуги-Пловдив. В звеното се осигурява подслон и се развиват социалните компетентности на самотни и непълнолетни майки с техните деца, майки в затруднено социално положение или подложени на насилие, както и бременни в риск да изоставят децата си след раждане.

По проекта са подменени и боядисани дворните врати на комплекса, а стените са измазани и безвъзмездно изрисувани с приказни герои от художника Ангел Каравланов.

По повод 18 ноември – Световния ден без тютюнев дим, съвместно с РЗИ-Пловдив са осъществени информационни беседи сред ученици от начални и гимназиални класове от пловдивските училища НУ „Христо Ботев“ и ПГМТ „Проц. Цветан Лазаров“, както и сред жителите на Асеновград. По програмата са отпечатани информационни брошури, подготвени от Министерството на здравеопазването и е осигурена специална пушеща кукла, показваща нагледно на най-малките как катранът от цигарите се натрупва в белите дробове.

Изпълненият проект в ЦНСТ „Свети Георги“ – Пловдив, е насочен към настанените в звената „Защитено жилище за лица с психични разстройства“ и „Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост“. По програмата са осигурени художествени  и дървени материали за провеждане на арт терапевтични работилници. Участниците в програмата успяват да изработят къщички за птици, както и библиотека от дървени щайги, в която да подредят дарените от Народна Библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив книги.

Най-личният проект за годината е този, насочен към дете, болно от диабет, настанено в ЦНСТ „Детска къща“ – Пловдив. Спешно са набавени тестови ленти за глюкомер до осигуряването на електронен апарат за проследяване нивото на глюкоза в кръвта. Проектът е изпълнен от служителка на Стопански дейности КЦМ, която също е с диагноза диабет.

В навечерието на Коледните празници в КЦМ е открит Благотворителен Коледен базар за набиране на средства за деца и възрастни в тежко социално положение. В него със свои щандове участват ЦНСТ „Детска къща“ и „Майка Тереза“ гр. Пловдив, както и ЦНСТ Свети Георги гр. Пловдив – звена „Защитено жилище за лица с психични разстройства“ и „Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост“. Коледните артикули са изработени от децата и възрастните, настанени в центровете. Със събраните средства ще бъде организиран летен детски отдих през новата година, както и коледно тържество с подаръци за хората от центъра „Свети Георги“.

На 5 декември обществото отдава почит на хората, които са направили избор да дарят от личното си време и безвъзмездно да окажат помощ за подобряване на живота на хора в нужда и на уязвими общности. Този акт на човещина не търси отплата, защото се основава на един принцип – даряването на щастие. Честит празник, доброволци!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03