Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредният трус в управлението няма да е последен

Иво Инджов
Снимка: БГНЕС

Поредна драма в управляващото мнозинство. ГЕРБ се закани да бойкотира заседанията на НС, с изключение на свързаните с промените в Конституцията. Накъде клонят везните и ще издържи ли на поредния трус така наречената сглобка?

„Този трус действително е пореден и няма да е последен. Ще има и по-слаби, и по-силни от него. Защото, тази коалиция, редно вече да я наричаме коалиция, тя е съставена от ПП-ДБ, ГЕРБ и работи с подкрепата на ДПС, няма ценностна основа, която да сближава партиите. Няма и коалиционно споразумение, което да разписва основните ходове, които ще бъдат предприети на базата на следвани политики. Няма и въпросното споразумение за назначаване на членовете на регулаторите, което доведе до скандала на смяна на шефа на „Пирогов“. Макар, че „Пирогов“ не е институция, с която да се занимава някакъв регулационен борд“, каза политологът доцент Иво Инджов.

Той отбеляза, че ГЕРБ и ДПС все по-често действат в синхрон.

„Понеже формално погледнато, те нямат министри в управлението, с изключение на Мария Габриел, която е от квотата на ГЕРБ, могат да си позволят да притискат до стената ПП-ДБ, дори да я рекетират, за да разширяват властовите си територии в рамките на така наречената сглобка. Това няма да е за първи и последен случай“, каза Инджов.

Той смята, че правителството ще оцелее до предстоящата през март ротация.

Цялото интервю с Иво Инджов можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24