Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестовете лишават децата от умението да пишат и мислят

Росица Бакалова е учител по Български език и литература в гимназиален курс в Ямбол. Тя е също психолог, журналист и библиотекар. Казва, че не е изненадана от последното място на българските ученици от международния тест PISA-2022.

"Изненадана съм, че има изненадани от резултатите на PISA. Това е резултат от огромния срив на образователната ни система. През юни, когато излязоха резултатите от матурите, всички пак бяха скандализирани от резултатите на учениците. За да има добри резултати по PISA, учениците целенасочено трябва да са ориентирани към този формат, а българската образователна система не е насочена към него. Не е нужно да си посипваме главата с пепел, но не трябва и да се успокояваме", коментира пред Радио Пловдив Бакалова.

Според нея не бива да се фокусираме само върху уменията, които международният формат оценява, защото децата, които могат да го покрият, най- вероятно не могат да покрият други формати. "Не може да те подготвят за маратонец, а да искат да станеш победител на спринт", даде пример тя. 

Росица Бакалова подчерта, че има задълбочаваща се неграмотност в българската образователна система, защото либералният модел изисква детето да не е тормозено и стресирано. "Обществена тайна е, че доста големи групи остават неграмотни или полуграмотни. Какво да направят колегите, които започват да им преподават в пети клас и нагоре", попита тя. Учебниците, написани в академичен стил са друг проблем", каза учителят и добави, че родителите са третият участник в образованието на децата, но заради заетост са  делегирали всички свои задължения на училището. 

"За да се направи смислена реформа или промени, те ще дадат резултат след 4-5 години. Трябва да се променят учебните програми, като се олекотят и да има повече часове за упражнения. Да се обърне повече внимание на езика. Защото децата не разбират понятия от художествената литература. Трябва да се изисква децата да НЕ решават само тестовете. Една от причините да се стигне дотук това са тестовете, защото децата нямат речниковия запас. Тестовете кастрират възможността да създаваш текст и да мислиш критично", каза още Бакалова.

Според нея обществото трябва да окаже натиск за смислени промени в българското образование, които да бъдат направени от хора, които работят с деца, а не стоят в канцеларии и приписват чужди модели. Една образователна система трябва да отговаря на народопсихологическите особености, на историческия контекст и традиции на даден народ и затова промените не трябва да се правят от хора със самочувствие, но без съответните познания, смята още тя. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52