Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" присъединяването на Белащица към Пловдив

| обновено на 11.12.23 в 16:05

Колко вероятно е отделянето на Белащица от община „Родопи“ и присъединяването й към община Пловдив? Отговорът ще е ясен след местния референдум тази неделя – 17 декември. Наясно ли са жителите за ползите или вредите, които това отделяне ще им донесе? Има ли и каква разяснителна кампания в селото? Какви тежести за хазната на Пловдив ще донесе евентуален успех на референдума? Има ли реална битка между Пловдив и „Родопи“ за село Белащица?

Трендафил Бакалов: Ако Белащица премине към Пловдив, се притеснявам, че селото ще изпадне във вакуум

„Кампанията се води от инициаторите на референдума за отделянето. Като настроение между хората в Белащица, коментарите са различни. Трудно е да се прецени „за“ и „против“. Хората, които са живели по-дълго време, техните притеснения са свързани с неизвестността, защото приемащата страна няма конкретика. Като кмет имам притеснения, че с Община Родопи имаме визия за развитието на селото, развиват се някакви проекти. И ако референдумът е успешен, не знам какво ще се случи с тези проекти, ще останем във вакуум. Обземат ме сериозни притеснения“, каза кметът на Белащица Трендафил Бакалов.

Той обясни, че става въпрос за проектите за ремонт на водопроводна мрежа, който е на стойност 3-4 милиона лева, а също и за изграждане на нова детска градина и разширяване на училището с нова допълнителна постройка.

„Това е много важно, защото местата в детската градина и училището са недостатъчни. Ако селото иска да се развива, Община Родопи има визия и тези неща се развиват. Забавянето на тези проекти ще бъде фатално“, обясни Бакалов и подчерта по повод обещанията от Община Пловдив, че когато човек иска да спечели влияние, той обещава много.

Кметът смята, че Белащица не е приоритет за Пловдив.

„В позицията си на кмет ще приема всеки избор. Глас народен, глас божи. Но се притеснявам от вакуума, който може да възникне“, каза още Трендафил Бакалов.

Павел Гимишев: Данък сгради и такса смет няма да се променят, ако Белащица премине към Община Пловдив

Има и едно притеснение в хората, тъй като тази сага с провеждането на референдума отне повече от година, доста усилия се положиха той да се осуети. Правят се опити за потискане на избирателната активност. Противниците на референдума агитират да не се излиза да се гласува и да не се достигне до необходимия праг на гласували, за да е валиден той“, каза в интервю за Радио Пловдив Павел Гимишев от Инициативния комитет за отделяне на селото от община „Родопи“.

Той е категоричен, че ако Белащица премине към Община Пловдив, няма да се промени стойността на данък сгради и такса смет.

„Ще се повишат данъците на автомобилите и моторните превозни средства, които наистина в Родопи са по-ниски. Но с повишаване на данъците за автомобилите, ще имаме две автобусни градски линии до Пловдив, което ще спести разходи на семействата, чиито деца учат в града“, подчерта Гимишев.

От Община Пловдив има обещание, че средствата, които комулира Белащица годишно, ще останат за селото. Отделно в бюджета на града за тази година са заложени 200 хиляди лева за проектиране на нова детска градина и допълнително разширяване на училището в селото.

Интервютата с Трендафил Бакалов и Павел Гимишев можете да чуете в звуковите файлове. 


По публикацията работи: Антония Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Държавата ще осигури дофинансиране за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59

По международните стандарти сме за тройка на матурата по БЕЛ

50% от включилите се в кампанията за грамотност „Животът няма „аУтокорект“, която „Как се пише?“ организира в помощ на зрелостниците, не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Това показва анализът след края на инициативата, в която участваха предимно младежи, но и хора от всякакви възрасти. „Средният..

публикувано на 28.05.24 в 09:46