Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единната спасителна система" на Пловдив отигра зрелищно учение


Зрелищна тренировка за реакция при тежки пътни произшествия отиграха службите в „Единната спасителна система“ към пловдивската областна управа. В нея са включени военни, полиция, пожарна, спешна помощ, Областно пътно управление, РЗИ, РИОСВ, БЧК и Доброволното формирование „Пловдив 112“. 

На километрично дългата писта на авиобаза Чешнегирово бе пресъздадена верижна катастрофа  на магистрала „Тракия“  с десет ранени, загинал и дори заловени мигранти. Постановката вкючваше две блъснали се една в друга коли, врязали се заедно под каросерията на камион и автобус с деца. В една от колите миганти и бременна жена,  Според сценария, от сблъсъка възниква пожар, ранени, обгорени и обгазени са много пътници, образувано е километрично задръстване.  

Такива тестове се отработват за проверка бързината на реакцията и сработването на институциите в единната спасителна система, за да сме максимално подготвени при реален инцидент -  обясни зам.-областният управител Атанас Ташков, ръководител на учението.  

По думите му, ключово изискване е бързото време за реакция. Изисква се до 15-та минута след подаване на сигнала да са тръгнали спешен автомобил, линейка и пожарна. 

След тренировката, Атанас Ташков коментира,  че е доволен от резултатите и координацията между аварийните служби в системата. 

Удовлетворен от видяното, начаникът на пловдивската противопожарна служба Георги Мангараков категорично заяви, че „Държавата я има, в лицето на всички анагжирани институции“.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Арестуваха 16- годишен, ограбил и контузил възрастен мъж

Полицията в Пазарджик задържа криминално проявен тийнейджър, ограбил възрастен мъж. Пенсионерът бил нападнат в покрайнините на областния град.  Непознат младеж съборил на земята 76-годишния мъж и отмъкнал чантата му. В нея ограбеният носил само лични и медицински документи.  В резултат на блъскането ощетеният счупил крака си и бил настанен в..

публикувано на 15.05.24 в 13:14

Жилищното саниране в Пазарджик забуксува заради липса на пари

Процедурата по безвъзмездното саниране на жилищните блокове и одобрените обществени сгради в Пазарджик буксува. Причина за това са политическите трусове в страната, обяви на пресконференция заместник-кметът Любомир Гечев. Планираното финансиране не може да достигне до общините, заради неприети законови нормативи. При последното класиране за..

публикувано на 15.05.24 в 11:25

„Космическа сеизмология“ в Природонаучния музей в Пловдив

Известният българския геофизик проф. Бойко Рангелов ще изнесе тази вечер в Пловдив публична лекция на тема „Космическата сеизмология“. Проявата ще бъде в зала „Планетариум“ на Природонаучния музейот 18 часа, входът е свободен. Специалистът сеизмолог, който е завършил и приложна математика, ще разкаже за изследванията на космическите и сеизмичните..

обновено на 15.05.24 в 11:14

20 години Философско-исторически факултет на Пловдивския университет

С редица прояви в продължение на три дни Философско-историческият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ отбелязва своя 20-годишен юбилей. Честванията започват днес с международна научна конференция на тема: „Хуманитарното и социалното познание – разкази и хоризонти“. Откриването е от 14 часа в 6-а аудитория на Ректората с..

обновено на 15.05.24 в 06:29

Военният министър се среща с ученици в Пазарджик

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще се запознае с изследователската дейност на учениците от Професионална гимназия „Иван С. Аксаков“ в Пазарджик, посветена на историята на 27-ми пехотен Чепински полк. По покана от директора на гимназията Иванка Ваклинова военният министър ще присъства на откриването на училищен кът и представянето на..

обновено на 15.05.24 в 06:29