Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80% от фирмите са негативно настроени към бизнес средата

"В традиционната анкета за проучване на бизнес средата през 2023 г.  на БСК са участвали 784 представителни за икономиката ни  фирми от секторите - услуги, промишленост, търговия, хотелиерство. Преобладаващо фирмите са дали негативна оценка за състоянието на бизнес климата, което обхваща и качеството на  регулациите, ефективност на самото Правителство, състояние на съдебната система. Негативна е и оценката за състоянието на собствените фирми - ликвидност, капитали. 

Позитивна оценка са дали само 14% от анкетираните, по отношение на бизнес климата, а  само 22% от анкетираните фирми отчитат подобряване състоянието на компаниите.  Т.е., 80% от участвалите в допитването фирми, са негативно настроени". Това заяви Щерю Ножаров, икономически съветник в БСК.

По думите му, у нас не може да се говори за икономически растеж, защото България е догонваща икономика и би трябвало да има поне 4% годишен растеж, а той ще бъде тази година едва 1,8% Съседни държави като Румъния, имат растеж над 3,2%. 

"Т.е., това е доста минимален растеж постигнат в условията на дефицит. А да постигнеш такъв минимален растеж на база на дефицит, означава лоша структура на икономическата политика". 

Що се отнася до стоките с висок фискален риск, по списъка на МФ това са повечето стоки, които виждаме в магазините, а не някаква ограничена категория, подчерта Ножаров.

"Когато една такава стока пристига нощем, преминава през 2-3 граници, е много трудно да има отчитане на точен час, място на пристигане,  има и денонощен режим на доставки и това означава, че трябва да се назначават хора или да се плаща допълнително за нощен труд. Това представлява висока административна тежест и неслучайно част от фирмите са отговорили, че смятат да повишат цените през следващата година на база на административното увеличение на МРЗ и на такива административни тежести. Цели 62% от анкетираните фирми са подчертали като най-голяма пречка пред бизнеса, бюрокрацията и регулаторните тежести..".

Сред основните проблеми в бизнеса е търсенето на подходящи кадри, уточни Ножаров. 

"Това е първият и най-голям проблем - 75% ог фирмите са отговорили, че изпитват липса на квалифицирана работна ръка. Във връзка с резултатите от PISA текстовете може да се каже, че голяма част от фирмите ползват т.н. менторски програми и допълнително обучават хора. Това е свързано с допълнителни разходи. На второ място човек бива отделян от работното му място и производствения процес и това води и други загуби за фирмите. Част от по-големите фирми плащат и допълнителни разходи за обучението, но малките и средните ползват менторски фирми, а те са по-голямата част от фирмите.

Ножаров бе категоричен, че българското образование не е практически насочено и си остава теоретично, без да прави връзка между теорията и практиката.

Интервю - звуковия файл: 

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24