Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята ще съди за тези промени в Конституцията

Ще използваме всички възможни законови средства тези промени в Конституцията да бъдат обжалвани. "Възраждане" и ИТН не са разговаряли с нас за внасяне на обща жалба, но има достатъчно време и това да се случи.

Това заяви пред Радио Пловдив Мая Димитрова, депутат от БСП и член на парламентарната комисия за промени в Конституцията.

По думите й, тези промени ще донесат много повече хаос и овладяване на прокуратурата и съдебната система.

Всички промени, които се случват към настоящия момент, независимо дали са в Основния зякон, или са в други закони, са единствено и само подчинени на интересите на управляваща сглобка и най - малко са в интерес на българския народ.

Всички бяхме свидетели на публичните дебати в парламентарната конситутционна комисия и в Народното събрание, на срещата с конституционалистите и отрицателните становища на по - голямата част от институциите във връзка със съдебната власт, обясни депутатът от БСП. Тя припомни множеството отрицателни становища, свързани с Инспектората към Висшия съдебен съвет и уточни, че някои неща са били променени, но по - голямата част са останали такива, каквито са били предложени. 

Променяме текстове, които са предмет на Велико Народно събрание и при обжалванията Конституционният съд ще се произнесе по отношение на противоконституционността, подчерта Мая Димитрова. 

Тя допълни, че има и много пропуски в предложения проект за изменение на Конституцията.

Като пример посочи, че никъде не се говори за председателство на самия Прокурорски съвет. Вероятно целта на управляващото мнозинтство е главният прокурор да бъде председател на Прокурорския съвет. 

Това е празнота в закона, категорична е народната представителка от левицата.

Дава се шестмесечен срок за преходните и заключителни разпоредби - време, в което да бъдат изработени нови закони, които касаят промените в Конституцията, каза Димитрова. И попита в рамките на тези шест месеца каква ще е функцията на този Прокурорски съвет.

Има много празноти в закона, които тепърва ще излизат наяве, убедена е Мая Димитрова. 

За главния прокурор

Определено се стесняват правомощията на главния прокурор като фигура - тази фигура е обезличена. Главният прокурор няма да има методически надзор върху всички прокурори, ще ръководи само и единствено върховната поркуратура.

Що се отнася до овладяването на прокуратурата от политиците, депутатката от левицата даде за пример увеличения брой прокурори, които ще се избират от Народното събрание. От 10 прокурори в Прокуроския съвет шестима ще се избират от Парламента, а оттам вече идва и политическото овладяване на прокуратурата. 

Тепърва историята ще е тази, която ще съди за тези промени в Конституцията!

За службните кабинети

Президентите се сменят. Изтичат мандатите и след това идва друг президент. Така че, не бива да се променя Конституцията само заради един човек. 

Приетите промени ограничават президента по отношение на служебното правителство относно възможността за назначаване на служебни министър-председатели. Дали тези хора са независими? Димитрова припомни, че председателят на Народното събрание се избира от управляващото мнозинство. Същото важи и за управителя и подуправителя на БНБ. В настоящия случай те са предложени и избрани от ГЕРБ. 

Въобще не става въпрос за независими служебни министър-председатели, категорична е Димитрова.

Тя припомни, че непрекъснато сме свидетели на промени на промените, на ремонт на ремонтите. Това в никакъв случай обаче не биваше да се допуска по отношение на Конституцията!

Интервюто на Неда Велкова с Мая Димитрова е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощтта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03