Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменание за загиналите в Кербала войници

| обновено на 27.12.23 в 13:24

С възпоменателна церемония в Карлово, пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм беше почетена паметта на петимата български военнослужещи, загинали на днешния ден преди 20 години при терористичното нападение срещу база „Индия“ в иракския град Кербала. Церемонията в Карлово е и в памет всички български военнослужещи, отдали живота си в  операциите в Ирак между 2003 и 2008 г. В този период Българската армия загуби общо 13 военнослужещи в Ирак. 

Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада отдадоха почит, поднесоха венци и цветя, а присъстващите на церемонията сведоха глави в минута мълчание в памет на загиналите. Майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев изтъкна в словото си:
"Ние ценим усилията на нашите военнослужещи, приноса им към международния мир и сигурност, и се покланяме дълбоко към героизма и жертвите, които ние дадохме в тези операции, и също така достойното носене на службата в мирно време. Поклон пред паметта на загиналите!"

"Длъжни сме да изречем имената и на другите мъже, оставили завинаги своята младост при изпълнение на мисията в Ирак",  заяви от своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов:

"Ние сме длъжни да изречем имената и на другите мъже, оставили завинаги своята младост при изпълнение на мисията в Ирак. Това са офицерски кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Паун Георгиев, Цветан Камов и Марин Милев. Коленичим пред паметта на бойците, които в мирно време загубиха живота си при изпълнение на своя дълг. Те са героите от най-новата ни военна история и техните имена ще останат завинаги в нас. Изразявам признателност и към тези пострадали в тази трагедия, понесли стоически получените травми".

Оперативната съвместимост и стандартни процедури са важна стъпка от нашата дейност. Натрупан е опит в операциите зад граница, извлечени са поуките - подчерта началникът на отбраната.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ГЕРБ-СДС води пред ПП-ДБ в Пловдив, втори в областта са Възраждане

ГЕРБ-СДС води при изборите за народни представители в Пловдив град с 33,14 %, а ПП-ДБ са втори с 15 %. Трети са Възраждане с 14,01 процента, а четвърти ДПС с 8,39 на сто. Това сочат данните при обратени 23,52 процента от протоколите на секционните избирателни комисии в Районната избирателна комисия към 4 часа.  Пети са ИТН (5,79), следват БСП (5.59), а..

обновено на 10.06.24 в 06:27

ГЕРБ-СДС са първи в Пазарджик при 24% обработени протоколи

Първа политическа сила в Пазарджик е ГЕРБ-СДС следвана от Възраждане при 24% обработени протоколи. 25% от избирателите са гласували за ГЕРБ-СДС, а за партията на Костадин Костадинов – 16.85%. Веднага след тях с 12.63% се нареждат ПП-ДБ. ДПС взимат 9.82%, БСП за България 8,33%, ИТН – 6.94%, МЕЧ – 5,39%. Малко над чертата с 4.65% са изненадата на тези..

обновено на 10.06.24 в 06:22

ДПС води в Смолян при 24% обработени протоколи

ДПС е първа политическа сила на парламентарните избори в Смолян при 24% обработени протоколи. Тя води на ГЕРБ-СДС с близо 10% разлика.  За партията, ръководена от Делян Пеевски и Джевджет Чакъров  своя вот в Смолян са дали 36.58% от гласоподавателите, а за партията на Бойко Борисов – 27.15%. Трети, далеч зад първите две политически сили, се..

публикувано на 10.06.24 в 05:22

Възможен е седемпартиен парламент, шест формации ще имат депутати в ЕП

ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 24%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан", партньор на БНР на вота, при извадка 80%. Втора политическа сила е ДПС с 16,2% резултат. Следват "Възраждане" - 14,6%, ПП-ДБ - 14,5%, БСП - 7,7%, "Има такъв народ" - 6%. Четирипроцентовата бариера..

публикувано на 10.06.24 в 04:33

Без климатик е палатата за изборните секции от Пловдивска област

След 23 часа започнаха да пристигат първите автобуси от избирателните комисии от общините на територията на Пловдивска област.  Няма климатазиция, отворили сме навсякъде да става течение, каза председателят на 17-та РИК Янко Радунчев.   Проблемът с неработещата климатична система може да се задълбочи, когато помещението за чакане се напълни с хора...

обновено на 10.06.24 в 00:17