Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

92-годишна учителка от Пловдив майстори красиви сурвачки

Сурвакането е един от най-колоритните и любими обичаи в България, запазил се жив и до днес. Децата-сурвакари тръгват по къщите още в първите часове на Новата година, като първо сурвакат най-близките си хора вкъщи, а след това и съседите. Всяко дете трябва да бъде въоръжено с шарена дрянова сурвачка, украсена с вълна, пуканки и плодове, за да нарича за здраве и берекет на близките и съседи. След като ги сурвака по гърбовете, те го даряват с пари, гевречета, бонбони и други лакомства. 

А кой прави сурвачките за децата? 

92-годишната Вера цял живот е била учителка. Но всяка година, десетина дни преди настъпването на Новата година тя започва да майстори сурвачки.

"Купувам дряна, вълната и вълнените прежди. След това сгъвам клонката да стане кръгчето. После увивам с вълна пръчката и кръгчето. Сглобявам ги, да прилича на сурвачка, а след това ги оставям. Започвам да правя цветята от вълнената прежда. Връзвам ги навсякъде. Пуканките мушкам една по една, това е най-трудното и тях ги слагам за берекет и здраве. Гледам цветчетата също да носят нещо за здраве. Синьото по традиция казват, че маха лошите неща и болестите, да не се урочасва. Бялото е щастието, зеленото е плодовете, червеното е здравето и късмета. Всичко събирам заедно и продавам сурвачките. На всяка сурвачка има по една паричка и по една люта чушка. Паричката - да върви на хората на добре, да печелят. А лютата чушка да бягат всички неприятности и болести от лютивото. Най-отгоре слагам и звънче за Дядо Коледа, да се радват децата, че идва", разказва учителката. 

Възрастната жена е започнала да прави сурвачки преди 30 години и така, до ден днешен.

"Много ученици съм научила да си правят сами. Сега са големи и ги виждам - много хубави правят, даже по-хубави от моите. Така, понеже не работят, си прибавят по някой лев към бюджета", обяснява тя. 

Във всяка сурвачка Вера влага по нещо от себе си. И освен, че нарича, докато ги прави, тя ги и освещава в църква.

"Отивам при попа и освещавам една сурвачка, а след това с осветената вода всичките ги пръскам, да носят здраве във всяко семейство, радост, успех, късмет и приказката да върви: Господ напред до дълбоки старини", споделя майсторката. 

По думите й сурвачката не бива да се пази за следващата година, за да не се остават болестите и лошите неща вкъщи.

"Когато сурвакаш, всички болести, неприятности, нещастия, които са били през годината да изчезнат и вече нов късмет да дойде. Но някои пазят старите сурвачки в гардероба, т.е. пазят лошото, болестта и си го скриват вкъщи. Свърши ли Васильовден, до 14-ти януари по стар стил, сурвачката се хвърля в река или се изгаря", разяснява Вера старинния обичай. 

Обикновено сурвакари са децата. Но възрастната жена не е на същото мнение.

"Всички вече сурвакат - и от най-малките, до най-големите, които сурвакат майка си и баща си. Те пак са деца на родителите си", категорична е тя. 

Сурвачките си Вера продава по 10 лева. Наша проверка показа обаче, че дряновите клонки за сурвачки на пазарите в навечерието на празника вървят между 5 и 7 лева, а тези за късмети в баницата, са по два лева. Каквато и да е сурвакницата, пожеланието към сурвакания според Вера, трябва да е едно: драве, сили, успех, късмет и всичко добро. Да е жив и здрав, до дълбоки старини!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ГЕРБ- СДС, ДПС и ИТН избраха Рая Назарян за председател на НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН- 131 гласа “за” Рая Назарян бе избрана за председател на 50-о Народно събрание= Изборът на Назарян бе успешен от третия опит заради подкрепата на ИТН. По-рано групата съобщи, че ще подкрепи всички кандидатури за председател на Народното събрание, но няма да подкрепи мандат на ГЕРБ или ДПС. „На първо място бих..

публикувано на 20.06.24 в 11:38

263 отличници изпраща Английската гимназия в Пловдив

Изпращаме отличен випуск. Традициите в Английската гимназия не се променят вече 61 години, заяви за програма "Точно днес" директорът на училището   Николай Радев,  което е първо по успех на държавните зрелостни изпити. "Днес ще изпратя 263 отличници.  За мен всички те са страхотни ученици. Ако искате точна бройка - 182 са с отличните..

публикувано на 20.06.24 в 10:57
Страхил Делийски

Политическите сили в НС нямат изгода от нови избори

„Политическата логика е България да има редовен кабинет след изборите. Не съм сигурен доколко българският политически процес, е подчинен на политическа логика. Затова ние можем да предполагаме, но политическият елит и партийните лидери са тези, които разполагат. Мисля, че няма сред парламентарно представените партии такива, които да предпочитат..

публикувано на 20.06.24 в 10:05

Намираме златната среда в местния парламент на Пловдив

Още като встъпвах в длъжност, колкото и изненадващо да беше за мен и колегите ми, аз казах, че ще бъда един обединител на всички политически сили - няма червени, няма сини, няма ляво, няма дясно. Мисля, че за тези няколко месеца от началото на мандата успяхме да постигнем едно добро ниво на диалог между общинските съветници от различните политически..

публикувано на 20.06.24 в 08:52

Не може родният език да се изучава през телефона

В интервю за Радио Пловдив учителката по литература Таня Караиванова анализира материята на изпита по НВО за 7-и клас и прави оценка на образователната система у нас. „ За първа година, и на мен ми прави впечатление, преразказът е с близка тематика до тяхната – за приятелството, за отговорността към приятелството... Няма много..

публикувано на 19.06.24 в 16:57