Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

След празниците:

Яжте повече плодове, орехът е суперядка

Има теория, че в стомаха ни се намира нашият втори мозък. Празниците често са критични за организма ни, особено ако не съумеем да преценим количеството храна и алкохол, които поемаме. След празничното преяждане да направим следпразнично разтоварване – търсим професионалните съвети на Михаил Христов, специалист по храни, хранене и диететика.

Христов подчерта, че за целта трябва да се направят разтоварващи дни, като това не означава пропускане на хранения, а намаляване на количеството и съобразяване със състава на храната.

Това означава, че трябва да се яде по-малко хляб, ориз, яйца, месо, картофи, сирене, кашкавал, мляко и да се наблегне на плодове, зеленчуци и ядки.

„Най-добрата ядка е орехът, а от семената най-добро е лененото семе. Ядките е хубаво да бъдат накиснати поне 8 часа преди това. В никакъв случай не бива да се пропускат хранения, тъй като това може да стимулира мозъка да складира“, обясни Михаил Христов и добави, че преяждането по празниците натоварва най-вече черният дроб, бъбреците и стомаха.

Уточни още, че разтоварващият режим се прави в рамките на 1 до 3 дни в седмицата и не бива да продължава повече от 2 седмици. Причината е, че той се свързва с хранителна непълноценност на белтък, калции, магнезии.

„Добър продукт за разтоварващ режим  е киселото зеле, което има трильони пробиотични бактерии. Вредно е по време на хранене да се пие вода и течности. Допускат се минимални количества, защото на човек може да му приседне. Освен това до половин час след хранене е достатъчно да се разходим дори 5 минути, за да бъде по-добро храносмилането ни“, каза Христов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с журналиста от БНТ Димитър Димитров

Тази седмица слушаме истории, разказани от журналиста от БНТ Пловдив Димитър Димитров. Репортер, който се чувства еднакво сигурен когато отразява инциденти, протести, избори, военни и исторически събития, но и когато говори с рибари и ловци, които го покоряват с колорит и автентичност. Идва от Велико Търново и остава в Пловдив, реализирал своето..

обновено на 08.02.25 в 07:15

В Гърция цените на основните храни са с поне 30% по-ниски

Балканите бойкотират големите вериги магазини. Протестът срещу високите цени и ниския стандарт на живот започна от Хърватия и премина в Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. Бойкот се подготвя и в Гърция на 19 февруари, а у нас той е насрочен за идния четвъртък – 13 февруари. Какво се случва с цените в България? До какво ще..

публикувано на 07.02.25 в 16:06

В дърводобива ножът е опрял да кокала, нужни са спешни мерки

Затварянето на дървопреработвателни предприятия, сред които и най-големият в региона завод за целулозна хартия в Стамболийски, води до криза в горския сектор и пазара на дървесина. Защо по-голямата част от дървесината вече се внася от други държави в Европа? Какво се случва в горския сектор у нас?  Според проф. Васил Живков, председател на УС на..

публикувано на 07.02.25 в 15:12

Държавата може са спре грабежа на големите вериги, стига да иска

Според ВМРО, съществува организирана престъпна група между държавата и големите търговски вериги. От организацията подчертават, че правителството има интерес от много високите цени на хранителните стоки в България. В интервю за Радио Пловдив по темата Александър Сиди от ВМРО беше категоричен, че  "цените в големите търговски вериги у нас са..

публикувано на 07.02.25 в 15:04

Пловдивчани и "за", и "против" бойкота на 13 февруари

Скъпи ли са храните в магазините? Възможно ли е и е в условията на пазарна икономика да има контрол върху цените? Какво мислят пловдивчани за инициативата за бойкот на магазините в определен ден, която започна от Хърватия и се разпространи в редица страни на Балканите, а у нас организации призоваха гражданите да се въздържат от покупки на 13 февруари в..

публикувано на 07.02.25 в 12:28