Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за планетарните граници представят в Пловдив

| обновено на 09.01.24 в 15:34 | Интервю
Снимка: Личен архив

Фондация "ЗаЛЕСена" организира прожекции на документалния филм "Да прекрачиш границите". Лентата представя най-голямото научно откритието за нашата планета - планетарните граници. Това са деветте най-важни фактора, от които зависи животът на Земята. Дейвид Атънбъро, с помощта на екип от учени, ни запознава с тези планетарни граници. Кои от тях сме прекрачили и какво се случва, когато отидем отвъд критичния им праг?

Прожекцията на филма е днес от 18.30 часа, в читалище „Съвременник“, в ж.к."Тракия", на партера на бл.146. Преди прожекцията на филма ще бъде представен проект "ЗаЛЕСена", който има за цел създаване на биоразнообразни лечебни гори чрез японския метод Мияваки. Прожекцията е с вход свободен. 

„Повече от 10 години се занимавам с най-различни екологични проекти. Промяната, която можем да направим в живота си, за да живеем по-отговорно на Земята, преминава през три стъпки – индивидуална промяна, колективна промяна и системна промяна. Колективната промяна е звеното, което свързва индивиуалната промяна със системната промяна, защото истинска радикална промяна може да се предизвика само, ако цялата система, която сме създали се промени.Тези планетарни граници бяха определени през 2009-та година.

Във филма, те са представени накратко. Обяснено е какво се случва, ако прекрачим тези граници, като са споменати и повратните точки в климатичните промени на Земята. Как те са свързани с тези граници и какво се случва? Все неща, които са много важни според мен. В бъдеще, те би трябвало да бъдат включени в учебната програма. Това е основна информация свързана с нашата планета, която всеки един трябва да знае. Този филм, както и други, които сме превеждали и може да бъдат гледани, като филма „2040 – да живееш промяната“ са филми, които в първата си част показват проблема и каква е ситуацията, но след това дават и решение. Те завършват с надежда, че има решение и какво реално може да бъде направено. Аз обичам тези филми и съм се концентрирал върху тяхното разпространение и превеждане, защото ако само представиш на хората колко е черна ситуацията, това може да ги отчая. Ако не им дадеш някакви решения и надежда мисля, че няма смисъл да показваш реалността , казва Марин Абаджимаринов, създател на проект "ЗаЛЕСена".

Във фейсбук страницата на събитието, може да откриите линк, който ще ви препрати към трейлъра на филма. 

След Пловдив, филмът „Да прекрачиш границите“ ще бъде представен и в други градове на страната, като София, Шумен, Варна, Добрич и Бургас.

Марин Абаджимаринов, гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте повече, в прикачения файл.  


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета". Слушайте "Срещите" в събота..

обновено на 18.05.24 в 09:01

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54