Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинската правна комисия пита колко ще струва демонтажът на "Альоша"

| обновено на 11.01.24 в 15:31

Правна комисия ще поиска финансова обосновка колко ще струва преместването на паметника Альоша или провеждането на референдум по темата за съдбата му. Това стана ясно след като комисията заседава днес по двете предложения на ИТН и на ДСБ за паметника.

Припомням от ИТН искат да се проведе местен референдум, който да реши съдбата на монумента. Въпросът към референдума предлагат да гласи: „Да бъде ли реализирано преместването на „Паметника на Съветската Армия, по-известен като Альоша, издигащ се на върха на хълма Бунарджик”. Възможните отговори са – „да” и „не”.

Другото предложение е на съветници от ДСБ. Те настояват Альоша да бъде демонтиран до края на 2024 г., а самият монумент да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

„На правна комисия решихме първо да поискаме становище от ресорен зам.-кмет дали технически е възможно да се извърши процедура по преместване на паметника на Альоша и колко би струвало това. 

След като разберем доколко реалистична е идеята и с колко ще натовари общинския бюджет ще трябва да се проведе граждански дебат какво да се случи“, каза Слави Георгиев, който е председател на правна комисия и е от гражданската квота на ГЕРБ. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишно развитие на курорта Пампорово е факт,..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30