Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложението за референдум за Альоша не отговаря на законовите изисквания

Добре би било да бъде проведен референдум и гражданите на Пловдив да бъдат попитани, за да се затвори веднъж завинаги и за много години напред темата. Предложението на колегите има обаче нужда от известно прецизиране  и аз имам някои юридически забележки, че то не отговаря на изискванията на закона, който третира референдумите, коментира в програма Точно днес на Радио Пловдив Савина Петкова, бивш председател на Общинския съвет и настоящ общински съветник от групата „Браво, Пловдив“. 

Петкова уточни, че предложението може да бъде направено от една пета от общинските съветници. Следва да има образци на книжата, които ще бъдат задължителни за използване по време на референдума, който се организира по начина, по който се организират парламентарни или местни избори.  

Тя допълни, че задължително трябва да има и финансова сметка колко би струвало:

Провеждането на избори струва не малко пари, а това са средства, с които предварително трябва да бъдем наясно и  да бъдат заложени в бюджета на община Пловдив, каза още Петкова. 

Важно е да има допитване до до хората, защото по това ще проличи дали ние гражданите на Пловдив и гражданите на България желаем въобще да бъдем питани и дали желаем да носим отговорност за собствения си живот за собствената си държава, коментира още Савина Петкова. 

Следва да отчетем, че хората, създали паметника и техните наследници са носители на авторски права. Хълмът е защитена територия и там намесата е много трудна, чисто законодателно. Освен това има и проблеми в технически аспект – възможно ли е въобще бутането на панетника, по какъв начин може да стане и до каква степен би разрушило тепето, отбеляза Савина Петкова. 

Цялото интеврю с нея можете да чуете в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33