Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата да гарантира сигурността на производителите

Утре, 13 януари, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще гостува на оранжерийния производител от пазарджишкото село Мало Конаре Иван Кабуров. В срещата ще участват заместник-министърът на земеделието Александър Йоцев и председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Семейната ферма на Иван и Десислава Кабурови в Мало Конаре е с площ 8 декара. Модерната високотехнологична оранжерия е изградена с европейски средства и в нея се отглеждат зеленчуци.

Иван Кабуров е член на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Пред Радио Пловдив той открои основните проблеми пред оранжерийния бранш у нас - разходите за отопление и нерегламентираният внос от трети страни като Албания и Труция. 

Продукти, които са третирани и отгледани не по европейски сатндарт, просто се вкарват в България и заливат пазара, заяви земеделският производител. 

Той обърна внимание още, че на българския пазар влиза второ и трето качество продукция и се продава за първо качество. Повечето търговци продават зеленчуци, които са престояли в техните страни и не ги допускат до техния пазар.

Така те бутат и свалят цените на произведената българска продукция и ние страдаме, обобщи Кабуров.

Отделно открои вноса на плодове и зеленчуци на занижени цени, за да не се плаща ДДС, както и продаването на стоки без документи по борси и тържища. Това ни съсипва нас, българските прозиводители, коментира оранжерийният производител.

Себестойността на българската продукция не е малка, но ние нямаме възможност да си оценяваме продукцията и да я продаваме на такава цена, за да реализираме печелба. 

Това е нетрайна продукция и ние сме с вързани ръце, тъй като най-много ден - два - три, след като сме я прибрали, тя трябва да е стигнала до крайния потребител, обясни Иван Кабуров. 

Домати, краставици, зеле не подлежат на съхранение. Те трябва да имат защита от държавата.

Държавата трябва да защитава българското производство и българският потребител да е информиран, че тази продукция е българска и е прибрана от българските земи от български производители и е пакетирана в българска опаковка, която да бъде разпознаваема като продукт.

Кабуров обясни, че разходите за един декар отопляема оранжерия са над 40 000 лева. Ако се добият около 20 до 22 тона домати от декар, реалната себестойност на доматите е около 2 лева, изчисли производителят.

Земеделецът от Мало Конаре съобщи, че преди 10 дни е спрял да продава доматите си и е унищожил своята реколта, тай като с отопляемите източници е надхвърлил разходите за прибиране на продукцията. 

Ако има някаква много висока цена на плодовете и  зеленчуците, значи проблемът е в търговците между крайния потребител и производителя, категоричен е фермерът.

Според него по тази причина земеделският министър иска да проследи продукцията от производителя до крайния потребител - производството, етикетиране, пакетиране, продажба в търговските обекти, за да е ясно кой и за какво носи отговорност.

Българският пазар е необятен. Само да се изчистят нормите и правилата за търговия в България, ние можем да задоволим този пазар, категоричен е производителят от Мало Конаре.

Той обаче предупреди, че българските зеленчукопроизводители и оранжерийни производители са на изчезване. Вече няма кой да създава сдружения. Затова първо трябва да се създадат производители и след това да се гарантира тяхната сигурност.

Иван Кабуров призова: Държавата да се намеси, да въведе правила за земеделските поризводители и ние, които ги искаме тези правила, трябва да започнем да ги спазваме, а не само да ги искаме и после да мислим, че те не важат за нас!

Интервюто на Иванка Петкова с Иван Кабуров е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33