Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доболничната помощ трябва да участва в преговорите с НЗОК

Снимка: Фейсбук


Създадоха Национално сдружение на лечебните заведение за специализирана извънболнична медицинска помощ. Сдружението е регистрирано в Търговския регистър преди месец, а негов председател е д-р Катя Ганова, управител на медицинския център в Тервел. Управителния съвет е от 7 души. До момента членовете на сдружение са близо 30.

Сдружението има за цел да осигурява правилно и широко популяризирано сред обществеността разбиране за същността на специализираната извънболнична помощ; да защитава правата, професионалните, социалните и икономическите интереси на работещите в СИМП; да осъществява връзка с изпълнителната власт и други организации с цел решаване проблемите на СИМП и да осигурява своевременна информация на своите членове. Сред основните средства за постигане на целите е и участие в изготвянето на НРД, други договори, закони или наредби, касаещи работата на СИМП.

Според Яна Кашилска, управител на пловдивското ДКЦ-5, съучредител на Националното сдружение и председател на Контролната му комисия, лекарите от специализираната извънболнична помощ  имат много натрупани проблеми. 

"С това сдружение ние попълнихме последната брънка от веригата, която беше скъсана. Сега вече лекарското съсловие е обхванато от всички асоциации – лични лекари, специализирана извънболнична медицинска помощ и болнична, т.е. има представителство на всяко едно ниво", коментира тя в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив.

По думите ѝ целта е лекарите-специалисти трябва да имат представителство в преговорите със Здравната каса, защото проблемите, които са на терен, няма как да бъдат решени. 

"Финансирането в доболничната медицинска помощ е доста подценено, липсата на реално остойностяване на дейностите води до обезценка на труда на специалистите, които извършват тези високоспециализирани дейности като ехокардиография, като ЕМД (електро-механична дисоциация), ЕКГ (електрокардиограма), холтерите... Цените на тези медицински услуги варират между 22 лв. и 16.50 лв., което трябва да бъде актуализирано, защото лекарите отказват да ги извършват на тези стойности, ако се заплащат от касата, а в частна структура може да получат много по-актуално възнаграждение за тези дейности, които отнемат много време - някои от тях отнемат почти от час", обясни Яна Кашилска.

Тя посочи, че на срещата на новото сдружение миналата седмица е станало ясно, че има работна група в Българския лекарски съюз (БЛС), която подготвя актуализация на цените в доболничната медицинска помощ и те предлагат увеличения, които ще подобрят значително финансовият ресурс към специалистите. От страна на здравното министерство също е получено финансиране под формата на медицинска апаратура в края на декември, което е прецедент и се случва за първи път, каза още управителят на ДКЦ 5. 

"Може би ковид кризата и общинските лечебни заведения, които понесоха удара от нея, заради наличието в тях на ковид зони, имунизационни кабинети, привлече погледа на управляващите и те разбраха колко важна част от здравната система са тези лечебни заведения", смята Кашилска.

Според нея голяма част от мероприятията, които се извършват в болницата, биха могли да се извършват и в извънболничната помощ, но затова тези лечебни заведения трябва да бъдат предварително подгответни, т.е. трябва да бъдат обезпечени кадрово и откъм апаратура. По този начин ще бъдем изключително полезни, защото ще се редуцират голяма част от хоспитализациите, а и ще се намали отсъствието от работа на тези хора, които пролежават в болниците.

Управителят на ДКЦ 5 е на мнение, че трябва да се даде възможност в доболничната помощ да работят и специализанти. Сега това е възможно само в болниците и при общопрактикуващите лекари (ОПЛ). За диспансеризациите също трябва да се даде възможност за избор на пациентите дали да бъдат диспансеризирани при ОПЛ или при специалист, допълни Яна Кашилска.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38