Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместна изложба „Музика“ се открива в галерия „Артистика“

| обновено на 15.01.24 в 15:11 | Интервю

Съвместната изложба "Музика" на Динко Ненов и Ивайло Ненов, баща и син, ще бъде открита на 18-ти януари, от 18 часа. В тази изложба ще видите автентични живописни творби и неповторими дизайни от стъкло.

Динко Ненов работи живопис, скулптура и монументално изкуство. Има участия във всички регионални и национални изложби, а самостоятелните му изложби са повече от петдесет. Негови пластики и картини са притежание на галерии, както и на частни колекции в много страни по света. Носител е на многобройни отличия за живопис, пластика, пърформанс, керамика от изложби в България, Аржентина, Япония, САЩ и други.

„За мен музиката е нещо, което го има навсякъде. Аз много обичам импровизацията и много се радвам, че това ще бъде първата съвместна изложба със сина ми. Негова е идеята да направи музикални инструменти от стъкло, което е голямо предизвикателство и за мен, защото това е много трудна материя. Стъклото е нещо, което носи светлина, носи обич, но е много крехко като материал. Самият аз съм завършил дизайн на стъкло и керамика така, че за мен това е много интересно. Мисля, че ще придизвика интерес и в хората, които обичат стъклото и музиката, разбира се. Човек, ако иска може да открие музиката на всяко място. Синът ми е направил музикални инструменти от стъкло, аз представям картини – живопис, които са музика за мен“, споделя Динко Ненов.

Ивайло Ненов, завършва НБУ - София, бакалавърска степен със специалност ,,Стъклото в изкуствато и дизайна" и магистърска степен със специалност ,,Стъкло", с професионална квалификация магистър художник - дизайнер на стъкло. По значими за него са изложбата ,,Отражения" през 2018-та година, в Европейския парламент, в Страсбург; участието му с живопис в Япония, както и участията му в Международното биенале на стъкло в София през 2017, 2019, 2021 и 2023 година. Повече от шест години, Ивайло Ненов, се занимава със стъкло. Основната тема, по която работи, е интерпретацията на музикални инструменти от стъкло.

„Цялата тема дойде от една изложба в НБУ, на музикални инструменти. И на мен ми стана интересно, дали истинските инструменти може да се направят от стъкло“, разказва Ивайло Ненов. „Тази тема, по всяко време, може да се развива много, защото музикалните инструменти са доста. Имам направени няколко струнни музикални инструменти от стъкло, духови и с клавиши. Всъщност, с клавиши е един – ксилофон, който ще бъде представен на изложбата, в галерия „Артистика“. Други музикални инструменти от стъкло, които ще покажа са кларинет и гайда. Допълнително ще покажа и други стъклени неща  - силуети и часовник. Това е разтичащ се часовник, по идея от картина на Салвадор Дали. Изработката на един инсрумент от стъкло ми е отнемал по 4-5 месеца, понякога и 6“, казва още Ивайло Ненов.

Съвместната изложба „Музика“, може да видите в галерия „Артистика“ до 10 февруари, включително.

Динко Ненов и Ивайло Ненов гостуват в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13

Широка лъка пее, свири и танцува

Смолянското село Широка лъка се готви да посрещне млади певци, музиканти и танцьори, които са се записали за участие в Националния фолклорен конкурс.  Той ще се проведе днес и утре,  а организатор е Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Конкурсът под наслов "Широка лъка пее, свири и танцува" се провежда за шеста поредна година..

публикувано на 01.06.24 в 09:02

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34