Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на филма „Солени хора“ този четвъртък

| обновено на 15.01.24 в 16:49 | Интервю
5
Снимка: Личен архив

Филмът посветен на Атанасовско езеро, може да видите на имения ден на езерото – Атанасовден, на 18 януари от 19.00 часа, в Lucky Дом на киното.

През кратките истории на четирима природозащитници, свързали живота си с езерото, се разказва неговата 100 годишна история, в която има само сол, птици и хора. Филмът е реализиран от българска фондация „Биоразнообразие“, като част от проекта им за опазване и защита на Атанасовско езеро.  

„За нас, като природозащитна организация, която от много години работи за опазването, популяризирането, възстановяването на Атанасовско езеро е много важно да намерим различни начини да стигнем до хората. През годините сме правили много разнообразни неща, като започнем от една интерактивна пътуваща изложба и минем през арт пленери, други изложби, издадени са книги. Дори имахме специален раздел „Вдъхновени от езерето“, в нашия уебсайт, защото Атанасовско езеро наистина е вдъхновение. Така съвсем логично стигнахме до идеята, че ни е необходим филм за езерото, защото въпреки всичките му титли и специално място, което има в природозащитата в България, все още няма достатъчно добър филм за него. Не искахме да е типичият природозащитен филм, в който еколозите да обясняват колко е важна тази територия за птиците, колко е важна за солодобива и т.н. Искахме филмът да бъде по-различен и да стигне, наистина, до по-широка публика. Всеки, който го види да разбере основното ни послание. Да разбере защо е толкова важно това езеро и защо трябва да се снима филм за него?“, разказва Радостина Ценова, част от екипа на българска фондация „Биоразнообразие“.

„Атанасовско езеро е една много интересна територия. То се намира в рамките на Бургас, южната му част от едната страна е заобиколена от кварталите „Изгрев“ и „Зорница“. Цялото езеро се разделя от много натоварен път, това е пътят между Бургас и Варна. В същото време, това е най-богатото на птици място в България, освен това е и място, в което може да се прави бизнес и да се извършва производствена дейност, каквато е солодобива. Затова нашето основно послание е, че тази симбиоза между човека и природата, между бизнеса и опазването на природата е възможна. От една страна, трябва да се даде шанс на такива места, на такив тип бизнес. От друга страна да се даде гласност, за да могат да се намерят и други такива примери в България“, продължава разказа си Радостина Ценова.

Режисьор и сценарист на филма е Александра Вал, оператор е Георги Челебиев, дрон оператор Живко Тодинов. Специално за филма е създадена и песента „ Ние сме солени същества“. Музика и вокали Мила Роберт и Явор Карагитлиев, текстът на песента е на Мариана Сърбова.

След прожекцията е срещата с екипа на филма, а във фоайето всеки посетител ще има възможност да се запознае с продуктите с кауза от езерото. Входът е с билет – кауза, в подкрепа на Атанасовско езеро.

Радостина Ценова, от българска фондация „Биоразнообразие“, е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08

АМТИИ е домакин на 60-тия фестивал на камерната музика

С десет концерта, три майсторски класа, симпозиум, посветен на цигулката, и представяне на книга започва 60-ият Международен фестивал на камерната музика – Пловдив. Тази година фестивалът посреща изпълнители от Австрия, Сърбия, Германия, Италия, Чехия, Франция, Узбекистан и България. Събитието започва на 26 май и продължава до 16 юни. Проф...

публикувано на 20.05.24 в 09:57

Изложба "Писателите и Пловдив" на Римския стадион

„Писателите и Пловдив“ – е първата по рода си изложба, която се открива тази вечер от 18 часа на площад „Римски стадион“. Проявата е организирана от Дружеството на пловдивските писатели със съдействието на община Пловдив в навечерието на 24 май. На външната изложбена площ, разположена на площад „Римски стадион“, зрителите ще имат..

публикувано на 20.05.24 в 06:33

Изключителен интерес към експозициите на ГХГ-Пловдив

Повече от 2100 посетители са разгледали изложбите в Градска художествена галерия в Пловдив по време на Европейската нощ на музеите. Постоянните експозиции и временните изложби са видени тази нощ от пловдивчани и гости на града – поотделно и семейно с децата им, за да ги срещат с българското изобразително изкуство.  Над 1200 души са посетили..

обновено на 19.05.24 в 17:32

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 18.05.24 в 10:18