Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият Общински съвет след Освобождението е в Карлово

| обновено на 16.01.24 в 07:34

146 години от избора на първия градски съвет тържествено ще бъдат отбелязани в Карлово. 

В 10.00 часа ще бъде отслужен водосвет в църквата „Св. Николай“, където е бил избран първият не само в Карлово, а и в България градски съвет след Освобождението. 

След това участниците в тържеството ще потеглят на шествие до дома на първия председател на съвета Васил Караиванов, който е и първи братовчед на Васил Левски. Там, пред паметната плоча на ул. „Ал. Стамболийски“, ще бъдат положени венци и цветя.

От 11.00 ч. е предвидено тържествено заседание на Общинския съвет в зала „Васил Караиванов“. 

В интервю за Радио Пловдив председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров подчерта, че на днешната дата преди 146 години карловци избират в църквата "Свети Николай" първата управа на града. 

"Буквално това се случва само няколко седмици след Освобождението на Карлово. За пръв председател е избран Васил Караиванов, който е бил член на тайния революционен комитет, основан от Васил Левски. На практика това е първия изборен съвет, още преди да е приключила Руско-турската освободителна война, което говори много за тогавашните карловци. Това са хора със самочувствие, които са били готови да решават проблемите. Защото на практика този съвет е бил съвет по спасението на града", заяви Доньо Тодоров.

Тържествената сесия ще започне с припомняне на тези исторически факти от 1878 година, обществениците и съветниците, които са допринесли за развитието на Карлово. Председателят на Общинския съвет в града каза още, че е важно сегашните съветници да помнят тези факти. 

"Необходимо е да се обръщаме назад. Примерът на тези хора трябва да ни ръководи. И те да бъдат нашите морални жалони, които да ни дават правилната посока и да бъдат нашите морални ориентира, когато взимаме решенията в ОбС. Да не ги забравяме, защото те ни показват вярната посока", каза още Доньо Тодоров.

В звуковия файл можете да чуете интервю с Доньо Тодоров, председател на ОбС в Карлово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пуснаха джигита, фучал из Пловдив със 140 км/ч

19-годишният Петър Попов, летял из пловдивските булеварди със 140 км в час, бе освободен с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Според съдиите няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление. Прокуратурата обяви, че ще обжалва това решение. За шофирането на младежа бяха разпространени кадри в социалните мрежи..

публикувано на 01.06.24 в 15:07

Потушен е пожар край граф Игнатиево

Пожарникарите гасиха пожар тази сутрин край пловдивското село Граф Игнатиево.  Огънят лумнал в склад на фирма за месо около 6,30 ч. Няма пострадали. Не са засегнати други сгради.  Задимяването е попречило на движението по карловския път. Пожарът е овладян от екип с 6 противопожарни коли.

публикувано на 01.06.24 в 12:30

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията, посветени на..

обновено на 01.06.24 в 08:55

Доброволците от 112 правят демонстрации на Гребната база

Днес и утре Доброволно Формирование „Пловдив 112“ към Община Пловдив  организира празник на открито, посветен на  Деня на детето и 5 юни – Деня на българския доброволец при бедствия.  На трибуните на Гребната база децата, младежите и всички пловдивчани ще бъдат запознати дейностите, оборудването и методите на работа при височинно спасяване,..

публикувано на 01.06.24 в 08:55

"Магията на детските усмивки" завладява Пазарджик

С целодневна празнична програма под мотото “Магията на детските усмивки” Пазарджик отбелязва Деня на детето. От 9 до 17 часа на площад “Константин Величков” (Тортата) има организирани редица музикални, творчески и забавни занимания.  Освен това се провеждат и съпътстващи събития, сред които са мащабният танцов шампионат Pazardzhik Dance Open..

публикувано на 01.06.24 в 08:49