Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за пребитото дете е като "Кутията на Пандора" - потресен каза прокурорът

| обновено на 18.01.24 в 18:42

Пловдивският Окръжен съд потвърди без изменение мерките за неотклонение спрямо майката на малтретираното 5-годишно дете и сочения за негов пастрок. 

Стела Алексиева остава с най-леката мярка – "подписка", а Петър Чернев влиза за постоянно в ареста.

Делото бе по взаимно обжалване на досегашните мерки.

Прокуратурата настоя жената също да бъде задържана, като предяви ново обвинение към нея - че е била пасивен наблюдател на насилието над детето, докато е знаела какво се случва, но не се е намесила. Обвинението е квалифицирано като "злепоставяне". 

От своя страна нейната адвокатка отхвърли това, като настоя, че самата майка е била жертва на мъжа, с когото е съжителствала, изтъквайки нанесените и тежки психични травми от жестокото отношение. 

Спрямо Петър Чернев прокуратурата също предяви нови обвинения за системен и прогресиращ тормоз над момченцето, подкрепени с видеозаписи, разпечатки от чатове с вулгарен език, експертизи, свидетелски показания и огледи.

Неговият адвокат опита да прехвърли вината за малтретирането върху майката, като се позова на протоколи от предварителните ѝ разпити, в които според защитата на мъжа тя е признала два пъти, че лично е насилвала собственото си дете. 

В крайна сметка съдът реши, че няма достатъчно убедителни доказателства за промяна на нейната мярка за неотклонение и определи Стела Алексиева да остане с "подписка", докато за пастрока Петър Чернев решението бе категорично - той остава за постоянно в ареста. 

Прокурорът Костадин Паскалев нарече делото "Кутията на Пандора", понеже при разследването изскачат все повече и все по-зловещи престъпления. 

Междувременно, преди няколко дни 5-годишният Адриан бе успешно опериран в клиниката по пластична хирургия към УМБАЛ "Св. Георги", откъдето съобщиха, че му е присадена кожа на главата и увериха, че се възстановява добре. 

Бащата на момчето Венислав Алексиев пристигна от Германия и е настоял да се грижи за него. 

В момента обаче детето е под закрилата на социалните служби и след подробна процедура ще се прецени кой ще поеме занапред грижите за него. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Христина Янчева

Проф. Христина Янчева е новият областен управител на Пловдив

Проф. Христина Янчева поема поста областен управител на област Пловдив. Това стана ясно след заседанието на Министерски съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.  Проф. Янчева притежава дългогодишен управленски опит. От 2016 до март тази година тя беше ректор на Аграрния университет в Пловдив.  Янчева заменя на поста Илия Зюмбилев...

публикувано на 26.06.24 в 17:02

НВО на Х клас в Пловдив с по- ниски оценки от средните за страната

Резултатите от Националното външно оценяване в 10 клас за област Пловдив сочат, че те са по-ниски от постигнатите в страната.  В топ три на училищата по български език и литература са: Математическа гимназия "Академик Кирил Попов" със средно 71,8 точки, Езикова гимназия "Иван Вазов"  и Езикова гимназия "Пловдив"  с 69,5 точки.  Средният резултат..

публикувано на 26.06.24 в 16:00

АМ "Тракия" е задимена около 130 км. в посока Бургас заради горящи треви

От 15.20 ч. са получени няколко сигнала за горящи тревни площи край пътното платно и появила се частична задименост.  Натам са насочени противопожарн и екипи, а тяхната дейност се подпомага от полицейски служители, които същевременно обезпечават и пътната безопасност. МВР апелира шофьорите да преминават с повишено внимание в района на 131 км на..

публикувано на 26.06.24 в 15:42

Блъснаха майка с дете на "зебра" в "Тракия", за щастие са добре

Майка с дете са били блъснати на пешеходна пътека тази сутрин, съобщиха от полицията в Пловдив. Инцидентът е станал в пловдивския квартал „Тракия“ до бл. 250. Шофьорът на колата завивал надясно, докато майката и детето пресичали на зебрата и ги ударил.  След подадения сигнал на телефон 112 на място били изпратени екипи на полицията и Спешна..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

Седем деца живеят в чужбина, а се водят ученици в СУ "Найден Геров"

Седем деца са били извън България, а са записани като ученици в Средно училище „Найден Геров“ в Пловдив. Това сочи проверката на директора Сашка Кръстева. Тя бе назначена на поста след скандала миналата година с починала ученичка, на която са писани оценки месеци наред. По случая започна проверка на МОН. Уволниха училищен директор заради..

обновено на 26.06.24 в 13:59