Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теснолинейката да се запази като социална инфраструктура

Снимка: tesnolineikata.com


Меморандум за запазване на Родопската теснолинейка и развиването ѝ като туристическа дестинация е подписан по време на среща във Велинград. В нея участваха кметовете на Велинград, Белица и Банско, представители на Министерство на туризма, НКЖИ и БДЖ и депутати. 

"В момента ще сформираме екип, който ще следи проблемите и ще обедини усилията си за запазването на теснолинейката като социална инфраструктура, тъй като има населени места, за които тя е единствения транспорт и, ако има някакъв начин, да я доразвием като туристически атракцион", посочи кметът на Велинград д-р Костадин Коев. Според него екипът вече има щрихи, които ще оформи като план, който ще бъде обсъден и ще бъде внесен в Министерство на транспорта.

По думите му, за да стане теснолинейката туристическа атракция, ще трябват доста инвестиции от държавата. 

Коев обясни, че по негова информация персоналът е в пенсия, липсват машинисти, няма резервни части, а от шестте дизелови локомотива, само три са в експлоатация и те са на 60 години. Той добави, че положението е драматично и откъм финанси, защото средства за ремонти не се отпускат, а ръководството ограничава разходите тройно. 

На срещата е засегнат и въпроса за прилежащите терени около гарите, както и дали НКЖИ ще направи ремонт на гарата в Цепина. От железопътната компания са отговорили, че са планирани такива ремонти и някои от гарите ще бъдат ремонтирани. Сред тях, освен гарата в Цепина, ще трябва да се  ремонтира и една от спирките в кв. Чепино във Велинград и да се обърне внимание на площите около гарите, които да се поддържат в по-приветлив вид. 

Кметът на Банско също е настоял на прилежащия терен до жп гарата в курорта да се направи автогара. 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45

Пловдивски университети също излизат на протест на 20 май

На 20 май всички държавни университети и някои от частните обявиха, че няма да отворят врати за студентите в знак на протест. Това се казва в отворено писмо, подписано от 44 ректори на български висши училища до държавните институции. Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов не се е подписал под този документ на Съвета на ректорите. Там подписи са..

обновено на 15.05.24 в 15:34
Румен Гълъбинов

Влизането в еврозоната догодина е реално, зависи от политиците

Влизането ни в еврозоната догодина все още е възможно, макар и по-малко вероятно. Всичко зависи от политиците. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов след международната конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната. На нея управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната ни няма да успее да изпълни всички..

публикувано на 15.05.24 в 09:44

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14