Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешни практики в грижата за зелените пространства

| обновено на 23.01.24 в 18:12 | Интервю

След дългогодишен труд по темата, свързана с декоративните дървета в населените места, ландшафтният архитект Невена Цветкова успява да събере и систематизира информация, която смята, че ще е полезна не само за специалисти, но и за по-широк кръг от хора.

На 27-ми януари, от 11 часа в Дом на културата „Борис Христов“, голяма конферентна зала, тя ще представи своя „Наръчник за засаждане, пресаждане, грижи и резитби на декоративни дървета в населените места“. Събитието се осъществява в партньорство и с подкрепата на „БГ Бъди активен“.

„След като завърших образованието си в Лесотехническия университет, поработих на различни места и в един момент се оказах технически ръководител в Асеновград. Ръководител на бригада, която трябва да поддържа зелената система на града. Там стана ясно, че аз трябва да получавам задачите си от общински служители, които много често нямаха нужното образование за това. Съответно получавах не особено добри заръки, какво трябва да се случи“, разказва Невена Цветкова.

„Още тогава започнах да търся информация в интернет, тъй като този вид информация, особено за резитбите не се изучава твърде подробно в университета и в техникума, който завърших преди това така, че започнах да търся информация на български и се оказа, че такава няма. Разбира се, потърсих източници на английски език и нещата тръгнаха в съвсем друга посока. Идеята изкристализира съвсем ясно, когато станах учител в Строителния техникум в Пловдив, в специалност „Парково строителство“ и трябваше да си подготвям уроците. Съответно, беше необходимо да систематизирам цялата информация, до която съм стигнала. В един момент осъзнах, че това е информация, която е много полезна и мога да я споделя с повече хора. Междувременно, проведохме няколко уебинара. Отзивите бяха много добри. Хората коментираха, че споделям информацията на достъпен език. Така, стъпка по стъпка реших, че е хубаво това нещо да излезе и на хартия, като наръчник“, казва още Невена Цветкова.

Присъстващите ще се запознаят с историята на финалния вариант на наръчника, след което ще се проведе и дискусия по темата.

Събитието е с вход свободен, но поради специфичния капацитет на залата е необходимо, предварително, да се заяви присъствие. Повече информация ще откриете във фейсбук страницата на събитието.

Ландшафтният архитект Невена Цветкова е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31

БПЦ разисква социалната си дейност на семинар в Пловдив

Пловдивската митрополия е домакин на четвъртия заключителен семинар „Социална свързаност и подкрепа“.  Форумът има за цел да повиши информираността за социалните услуги, които църквата предоставя.  Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от..

обновено на 26.06.24 в 10:54
Светослав Малинов

Пред унизителен избор сме - нестабилен кабинет или избори

„Първият мандат ще бъде връчен на ГЕРБ-СДС, а ГЕРБ няма осигурено мнозинство. Публичните изявеления на всички  показват, че ГЕРБ, освен от ДПС, не би трябвало да получи друга подкрепа. Сметката показва, че не им стигнат 5 или 6 депутата. В тази ситуация отиваме единствено към третия мандат, където, пак по публични изявления, имаме..

публикувано на 26.06.24 в 10:18

Обновяват уличното осветление в Асеновград

Община Асеновград започва да подменя уличното осветление в града по проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост.  С нови LED осветители ще бъдат сменени 1747 стари натриеви, съобщи кметът Христо Грудев. По думите му предстои и подмяна на 128 електрически табла за улично осветление с нови, които имат вградени компоненти за..

обновено на 25.06.24 в 14:08