Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влезе ли политиката в КС, с държавността е свършено

Тази вечер пред парламента ще се състои протест на Инициатива "Правосъдие за всеки" срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Протестът е под надслов "Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!". 

"Кандидатурата на Десислава Атанасова, която е вторият човек в ГЕРБ и 10 години участва в творението на скандално законодателство. Затова е недопустимо от морална и професионална гледна точка тя да дстане конституционен съдия", заяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки"

Той беше категоричен, че не трябва да се допуска политиката, и то висшата политика, да влиза на бял кон в КС. "Конституционният съд трябва да пази държавата и конституцията от законите, които й противоречат, но и от онези политици, които нарочно изкривяват законите, за да обслужват лични или парнийни интереси".

Велислав Величков подчерта, че кандидатурите на Десислава Атанасова, както и на Борисла Белазелков са партийно договорени кандидатури.

Той не отрече, че и досега е имало партийни кандидатури, като даде пример с Георги Марков, който после се е оказал бивш агент на ДС. "Имаше още един такъв пример – бивш политически кадър на ГЕРБ  Анастас Анастасов, но той имаш юридическа кариера за разлика от Десислава Атанасова. Въпреки че е вписан адвокат, тя няма реален юридически опит, смехотворно е да се твърди друго", увери Величков.

Той добави, че Филип Димитров е избран за конституционен съдия 14 години след като е напуснал политиката, а Янаки Стоилов е уважаван професор по право с дълга практика по конституционно право.

Велислав Величков смята, че трябва да се въведе ясен критерий за избор на конституционни съдии. "Не може от парламентарната банка да се окажеш в КС и да даваш мнение по закони, които сам си писал. Изискване за конституционен съдия е да не си член на политичска партия. Не може политизирани хора да влизат в КС само като се откажат от членството си в партията, в която до вчера са били". 

В заключение Велислав Велочков беше категоричен, че влезе ли политиката в КС,свършено е с държавността, "защото политиците никога няма да се пазят от самите себе си".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52