Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу близнаците от Цалапица пак не стартира, чакат Бизюрев за разпит

Датските служби са позволили екстрадицията на Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на Димтмър Малинов от с. Цалапица. Уведомление за това е получено в Окръжна покуратура днес. Решението не е окончателно, защото се обжалва пред по- горна инстанция.

Заради липсата на възможността за разпит на Бизюрев от българските власти делото срещу обвинените в укривателство  близнаци Борислав и Валентин Динкови днес бе отложено и ще подължи  на 26 февруари, обясни прокурор Ваня Христева.    

Въвеждането на братята в съдебната зала днес бе придружено с викове "убийци" от страна на близките на убития младеж, които преди това, пред сградата на съда поискаха делото да се прехвърли към окръжната прокуратура. 

Защитата на братята Динкови в лицето на адвокат Светлана Званчева поиска по-лека мярка - домашен арест с електронна гривна и заличаването на Бизюрев от това дело, но и двете искания не бяха уважени.

Съдия Боян Кюртов прецени, че разпита на Бизюрев, макар и още да няма информация за екстрадицията му от чужбина, е възможен. На излизане от залата майката на убития Димитър се разплака. Чуха се и закани за лична саморазправа и възмездие. Прокурорът Димитър Костов заяви, че държи на разпита на Бизюрев, тъй като разкриването на обективната стина е най-важното в този процес.

Братята Борислав и Валентин Динкови са обвинени за помагачество в бягството зад граница на Рангел, който е сочен за пряк убиец на 24-годишният Димитър Малинов. 

Предишното дело бе отложено по искане на прокуратурата - то да не стартира докато задържаният в Дания Рангел Бизюрев бъде върнат и разпитан у нас. Смята се, че  неговите показания биха изиграли ключова роля за изхода на процеса.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Затварят кръстовище в район "Южен" поради ремонт

Заради проект на ВиК затварят кръстовище в „Южен“ за около 10 дни. Кръстовището между улиците „Димитър Талев“ и „Петър Стоев“ се предвижда да бъде затворено за моторни превозни средства от 20 до 31  май.  Това ще стане, ако в понеделник сутринта са поставени всички необходими пътни знаци и указателни табели съгласно утвърдения проект за..

обновено на 20.05.24 в 09:06

Над 4700 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на втората матура

Днес 4725 зрелостници от Пловдив и областта ще се явят на втората задължителна матура на предмет, който са избрали. 2133 са дванадесетокласниците, които ще държат изпити по профилирана подготовка днес. Най-много са желаещите за английски език – 1251. На следващо място е философия – 117,  по 107 са на биология и предприемачество. 90..

обновено на 20.05.24 в 09:05

В част от ВУЗ-овете днес няма да има учебни занятия в знак на протест

АМТИИ, Университетът по хранителни технологии, Медицинският университет  и Аграрният университет се присъединяват към справедливото недоволство на висшите училища, които днес няма да отворят врати за учебни занятия в знак на протест срещу намаленото финансиране на българското висше образование, съобщиха от учебното заведение. В деня без учебен..

обновено на 20.05.24 в 09:05

Набират дарения за православен храм в с. Марино поле

В карловското село Марино поле днес беше положен основен камък за изграждането на православен храм.  Храмът ще носи името на „Свети пророк Даниил“ – един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет, чиято памет църквата почита на  17 декември. В тържествената церемония се включиха Знеполският епископ Арсений, първи викарий на..

обновено на 20.05.24 в 06:39

Епископ Арсений с най-голям шанс да стане нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим бяха избрани за кандидати  за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се проведе днес в Сливенската митрополия.  Знеполският епископ Арсений , викарий на Пловдивския митрополит Николай,  събра 26 гласа от общо 42 на първия тур на епархийското гласуване. В това..

обновено на 20.05.24 в 06:25