Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив почете жертвите на комунистическия режим

4
Снимка: Радио Пловдив, Яница Марова

Граждани и политици поднесоха венци и цветя пред паметника на репресираните на площад „Стефан Стамболов и запазиха минута мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим. На днешната дата през 1945 година Народният съд осъжда на смърт министри, депутати, офицери, общественици. 

Студеното време не попречи на десетките пловдивчани да се събрат пред паметника "Свидетелят" и да сведат глави. Тези, които присъстваха на поклонението бяха категорични, че не трябва да се забравя датата 1 февруари. До преди години тук се събираха предимно хора, преживели репресиите след 9 септември. Сега идват техните наследници. И възрастни, и млади поглеждат с много тъга към 1945 г.

„През всички войни нямаме избити толкова българи колкото от 9 септември до 1989 г. И то – българи убиваме българи“

„Останах кръгъл сирак, баща ми го убиха, разстреляха го. Марица плаваше  с трупове – хвърлени, убити хора“

„Това, което беше извършено от комунистическия режим доведе до 45 години нищета“

На поклонието присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, областният управител Илия Зюмилев и представители на местната власт.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим  се отбелязва от 2011 г. с решение на Министерски съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

публикувано на 18.09.24 в 14:49

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 14:05

Мъж пострада при пожар в цех в Пазарджик

35-годишен работник е пострадал при пожар снощи в Пазарджик. Горял е цех за преработка на тонер касети, намиращ се в гр. Пазарджик. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че сигналът е подаден минути преди 20.00 ч. снощи.   Пострадалият работник е откаран в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, където е  настанен в..

обновено на 18.09.24 в 13:59

Санират сградата на художествената галерия в Смолян

Енергийно обновяване на сградата на Художествената галерия започва Община Смолян, съобщи заместник-кметът Марин Захариев. Общината е кандидатствала за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост и предложението е одобрено, допълни Захариев. С енергийното обновяване на галерията се цели да се намали с близо 74 % потреблението на..

публикувано на 18.09.24 в 11:13

Седма точка от демокартата на АгроХъб.БГ отваря врати в село Мало Конаре

Нова демоточка на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в стопанството на Десислава и Иван Кабурови в пазарджишкото село Мало Конаре  се открива днес. Демоточката във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови е част от технологичната инфраструктура на ЕЦИХ АгроХъб.БГ, която се изгражда на територията на България по проект,..

обновено на 18.09.24 в 09:40