Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певицата Криста: Всеки миг на сцената е полет

На 04.02.2024г. в предаването “Споделено” гостува певицата Криста. Тя е един от най-красивите български гласове, които озвучават популярни анимационни герои като Нала от “Цар Лъв”. Не пропускайте да я гледате и като солист в мюзикъла “Целуни ме, Кейт”, чиято премиера се състоя през ноември  в Националния музикален театър.Това е най-хитовото произведение на Коул Портър, играно повече от 1000 пъти на Бродуей.
 

В “ Споделено” певицата представи своя дебютен албум “ У дома”. Името на албума е вдъхновено  от семейството. "Там, където си истински и няма маски". 

Благодарности отправя към  музикантите, с които работи като ги нарича “Моите много любими хора”. Това са  Борислав Бояджиев – Борче и Рейчъл Роу, с които основно  създават песните и работят по аранжиментите. Ангел Дюлгеров записва китарите, Стефан Стефанов – кийборди , Влади Мичев – тромпет, Александър Обретенов –бас.  “Познавам ги от много време. Те ме карат да се чувствам  уютно, точно като у дома. Всеки път на сцената с тях е полет”, споделя Криста.

А Рейчъл Роу е най-близката й приятелка. “С нея сме като сестрички. Учихме заедно, тя винаги ме подръчква да правя нещо. Да работя, да записвам и най- вече да се осмеля да композирам. Това беше абсолютно невъзможно за мен .Но се случи и  тръгнаха пориви и вдъхновения, които всички заедно превърнахме в красиви песни”, разказва още Криста.

Една от тези песни е  “Нависоко” в дует с Рейчъл Роу. Текстът е с послание да живеем смело и да мечтаем нависоко. Съвет, който често си повтаря и отправя към своите ученици.

Песните “Завръщане” и “У дома”  вплитат соул музика с фолклор. Криста ги поднася  с много вкус и финес. За идеята разказва:  “Исках да има една песен, в която да си проличи, че съм закърмена с фолклорната музика. Майка ми е народна певица, която дълги години беше  и помощник-диригент на Северняшки ансамбъл - Плевен. Аз отраснах близо до сцената и много обичах да гледам танцьорите и музикантите.”

Една от най-специалните композиции е “Любов през юни”, която е подарък за Криста от Румен Бояджиев по текст на Даниела Кузманова.

Цялото интервю с Криста може да чуете в звуковия файл..


По публикацията работи: Августина Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

15-и фестивал "Здравей, Здраве!" този уикенд в Пловдив

За 15-а поредна година пловдивчани и всички гости на Пловдив ще имат възможност да се потопят в атмосферата на традиционния за града ни фестивал на здравословния живот "Здравей, Здраве!". Събитието ще се осъществи тази събота и неделя /18-19 май/ на територията на Дом на Науката и Техниката и в зеленото сърце на Пловдив. Входът е свободен. Тазгодишното..

публикувано на 15.05.24 в 16:43

Музеят може да бъде прекрасно място за учене

Знаете ли, че в музея можете и да учите? Тази събота 18 май Къща музей „Христо Г. Данов“ в Пловдив ще се превърне в място за учене по забавен начин. "Арт работилница - Музеят като място за учене" е събитието, което ще стартира точно в 10:00 и има за цел да разкрие цял един нов свят пред всички малки любознайковци. Работилницата е подходяща за деца..

публикувано на 15.05.24 в 14:03

Слушайте финала "Лудогорец" - "Ботев" по Радио Пловдив

Лудогорец и Ботев (Пловдив) ще определят новия носител на трофея в турнира за Купата на България. Сблъсъкът между актуалния шампион в надпреварата и „жълто-черните“ е днес, на 15 май, от 19:00 часа на Националния стадион „Васил Левски“. Финалът може да слушате на живо по Радио Пловдив. "Ботев" има два финала срещу "Лудогорец", като първият бе..

обновено на 15.05.24 в 13:58

За астрономията и още нещо

На Световния ден на астрономията говорим с доц. Никола Петров от Националната обсерватория в Рожен. -Наблюдава ли се през последните години засилен интерес към вашата наука? -Тук определено мога да кажа да. Астрономията е за повечето хора по принцип вълнуваща част от научните дейности. В областта на астрономията, наистина, последните 10- 15..

публикувано на 14.05.24 в 17:15
Григор Димитров

Гришо отпадна на Мастърса в Рим

Григор Димитров отпадна от осминафиналите на турнира от сериите Мастърс 1000 в Рим, след като загуби от Тейлър Фриц с 2:6, 7:6 (11), 1:6 за близо два часа и 45 минути. Двубоят започна по-добре за 11-ия в схемата американец, който с два пробива поведе в общия резултат, въпреки че Григор имаше цели седем брекпойнта, но не материализира нито един от тях...

публикувано на 14.05.24 в 16:00