Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искаме ясни правила и предвидимост в земеделието

Снимка: БГНЕС

Протеста на земеделците, който продължава вече трети ден коментира в програма "Ден след ден" председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов. 

Той припомни, че вече е имало три срещи с правителството и се надява, че исканията им са разбрани правилно. По думите му утре ще има нова среща.

"Има консенсус по законадателни те инициативи и законите. Трябва да доуточним сроковет. Кога ще се приемат, кога ще се гледат, но по точката за финансовите въпроси има за уточняване. Както знаете изисква се доказване на загубите от земеделските производители. Вчера беше предложен един вариант, днес ще се объсди на работна група със счетоводителите. Въпросът е, че на места протестите ескалират, коментира Костадинов.

Той посочи, че състояните на земеделските стопани е лошо и затова хората са на протест. По думите му обществото мнение е, че земеделците са излезли на протести за пари.

"Да излезли са, защото са загубили пари и то много", категоричен е Костадинов и допълни, че протестите ще продължат, докато не се изпълнят исканията им.

"Утре ще кажем нашето становище по последното предложение", посочи още Костадинов.

Той призна, че в камарата  различните организации се разбират трудно, но се разбират.

Посочи, че срещите с управляващите  са организирани от БАК и НАЗ, а относно другите организации - те не са представителни и вчера са дошли на срещите без да са желани. 

"Нека тези да си отеглят хората от протеста, но те няма кой да  отеглят", категоричен е Костадинов. Според него нещата сега са много различни. Наслоено напрежение и много проблеми са натрупани през миналата година.

" Неспазване на правилата, неясните правила правят тези батаци в земеделието", категоричен е Костадинов и допълни, че се надява с промените в законите да се регулират нещата в сектора и да успокоят хората.

"Нужна е предвидимост. Да знаем, че ще можем да произведем продукцията си и да я реализараме", каза председателят на БАК.

Той предупреди, че утре отново ще има протест, а от понеделник ще има пълно затваряне, ако не се постигне договореност с правителството.

Цялото интервю с Костадин Костадинов може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08