Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски протести ще има до постигане на съгласие

Снимка: БТА

Протестите на земеделците ескалират в различен спектър изобретателност на недоволството. Надеждите за постигане на договореност с властта са отправени към поредната предстояща среща на двете страни на конфликта в последния делови ден на седмицата.

Според Цветан Цеков - съпредседател на Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" и член на УС на Българската аграрна камара, с постигането на споразумение с правителството, до което най-вероятно ще се стигне, не се решава проблемът на българското земеделие.

"Това, че ние ще стигнем до удовлетворяването на нашите искания, няма да реши дългосрочния проблем. А именно това, което се случва и на европейската сцена с европейското земеделие, с което ние сме пряко свързани - всичките процеси, свързани с климатични промени и с преструктуриране на търговията. Всичко това остава и стои като дамколев меч върху българското земеделие. И ако тук не се решатфундаментални проблеми, свързани с начертаване на политики, поставяне на конкретни цели, решаване на проблеми от законодателен характер, които да помагат за опазването на целия наш сектор, нещата няма да се случат и ще мине не дълго време и пак ще има протести", смята Цеков. 

Той посочи, че се работи върху 7 закона, 5 от които са доста конкретни и има политическа воля те да бъдат приети. 

"Ние твърдо държим всички тези законодателни промени да се случат в най-кратки срокове и това ще бъде фиксирано с меморандума, за който преговаряме с правителството. Претенциите не са само финансови, финансовите са за преодоляване на кризата, която има към момента и в резултат на всичко това, което се случва и последствията от войната с Украйна. Но това е временна мярка", коментира още Цеков. 

По думите му правителството предлага някакви средства, но земеделските производители искат те да са в рамките на предходните подпомагания по т.нар. помощ "Украйна". 

"За нас е важно да бъдат запазени ставките, каквито са били в предходните години - 2021 - 2022 година и проблем на правителството е да коригират или да намерят този ресурс. Дали са достатъчни, или не, е въпрос на изчисления и днес това вече ще е напълно ясно", посочи съпредседателят на браншовата камара "Плодове и зеленчуци".

Той обясни, че към момента има някакво сближаване на позициите по отношение на финансовите параметри. Но проблемът е при зърнопроизводителите, тъй като там не може да се намери правилната методика, с която да се подпомогнат техните стопанства. Според Цеков обаче вероятно и тма ще има напредък, тъй като преговорите продължават. 

Той е категоричен, че протестите ще продължат, докато не бъде постигната договореност. 

"Ако това не стане, ще има засилване на недоволството и това ще проличи от действията на протестиращите. Но нека това не звучи като заплаха, тъй като ние не искаме да оказваме натиск по този начин. Виждате, че преговаряме, водим интелигентен разговор с правителството и се надявам, че днес ще имаме решения по поставените проблеми", подчерта Цветан Цеков. 

Поредната среща с правителството е насрочена за 16:00 ч. днес.

Чуйте още в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33