Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделците се отказаха да блокират АМ "Тракия", влязоха в Пловдив (обновена)

Протестиращите първо блокираха кръговото край Труд, после и движението до Водната палата

| обновено на 09.02.24 в 13:22
21
Снимка: Радио Пловдив, Антоанета Петричанска

Блокада на магистралата няма да има, решиха протестиращите край Пловдив земеделски производители. Това е проява на толерантнист и разбиране към гражданите на България. Но това е сигнал към управляващите какво решение ще вземат на днешната среща. Ако няма трайно решение, в понеделник блокада на магистралата ще има, бяха категорични протестиращите. 

Те влязоха Пловдив и шестваха в северната част на града. Придвижихасе с тежките си машини по маршрут ул. "Васил Левски", по бул. "Дунав" и бул. "Цар Борис Трети обединител" до Водната палата, където е Областната дирекция по земеделие и блокираха кръговото движение там. Трафикът в западното платно на бул. "Цар Борис Трети Обединител" при Панаира също е блокиран.

Припомням, че малко след 11 часа протестиращите земеделци от Пловдив и региона започнаха блокадата на кръговото кръстовище до село Труд. Около 12 часа те запалиха и бали със слама.

"Ако се стигне до споразумение с управляващите на срещата следобед, настояваме да се поставят конкретни срокове и да се дадат гаранции". Това заяви пред протестиращите край село Труд земеделски производители Людмил Работов от пловдивската структура на НАЗ. 

Той подчерта, че има редица неясноти по финансовата част на преговорите и те за са приходите и разходите на собствениците на големите и малките стопанства. "Донякъде може да направим компромис, ако вие решите, но тогава ще поискаме освобождаване от данъци върху субсидиите, които идват от Европа", посочи Работов.

"На всеки е ясно - проблемът е в екоизискванията от Европа. Проблемът не да парите. Затова се вдигнаха и фермерите в цяла Европа, заяви протестиращ земеделец. Ако ще спазваме екоизискванията, настояваме да спре вносът от Украйна и от трети страни, обяви друг протестиращ. Българското земеделие от години върви надолу, но от 2023-та падането е стремглаво", каза зърнопроизводителят Ангел Вукодинов. 

По думите му, земеделските протести през последните дни са доста силни. Имам чувството, че цяла Европа иска ние да платим грешките, кото те са допуснали, отбеляза Вукодинов. Той е категоричен: "Правителството в момента си играе с нас. Главният виновник е финансовият министър, който се крие зад други хора."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Европейска нощ на музеите за 20-ти пореден път

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май. Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание...

обновено на 18.05.24 в 14:28

Засилени мерки за сигурност заради мача между смърфовете и "Левски" на "Лаута"

Заради футболния мач между „Локомотив“-Пловдив и „Левски“ на „Лаута“ полицията предприема мерки за обезпечаване на обществения ред. На изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете на стадиона публиката ще преминава през полицейска проверка, като задължително трябва да се представи документ за самоличност.  Деца до 14 години влизат..

обновено на 18.05.24 в 14:28

Младеж загина, след като колата му се преобърна на АМ "Тракия"

21-годишен младеж от Чирпан е загинал при катастрофата на 74-ия км на магистрала Тракия тази сутрин, съобщиха от МВР. Инцидентът стана в платното в посока Бургас около 09:30 часа. Младият мъж е пътувал сам в колата си "Фолксваген". По всяка вероятност той е изгубил контрол над автомобила, като той е преминал през мантинелата, през оградата, отстрани..

публикувано на 18.05.24 в 12:33

Карлово избира „Царица на розата“

Тазгодишната „Царица на розата“ в Карлово за първи път ще бъде избирана на открита сцена. Конкурсът за най-красива и атрактивна девойка от Розовата долина се организира традиционно в навечерието на Празника на розата, който тази година е насрочен за 25 май. Началото на спектакъла е от 17.30 ч. на централния площад „20 юли“, когато всички 12..

публикувано на 18.05.24 в 10:29

65 мил. лева очаква област Пазарджик по европроекти

Област Пазарджик е на второ място след Пловдив по изпълнени европроекти в Южен централен район, стана ясно по време на конференцията „Европа на Балканите. Общо бъдеще“, организирана от БТА. По оперативни програми са реализирани 1750 проекти на стойност 500 милиона лева. Към края на миналата година, община Пазарджик е реализирала 767 проекта на стойност..

публикувано на 18.05.24 в 09:27