Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вредите от прекомерната увереност, с гост Весислав Илиев

Сезон 2, Епизод 10

| обновено на 12.02.24 в 15:16

Епизод 10 е втора част от срещата с анализатора на данни Весислав Илиев. Започваме епизода с ретроспекция към финансовата криза 2007/2008, която е пример за склонността на хората да се предоверяваме на знанията си и на моделите, които сме изградили за света на финансите. Весислав напомня, че тази когнитивна заблуда се проявява в хора с различни нива на финансова грамотност и може да бъде срещната в както решенията на хора със съвсем базови знания по финанси, така и в съветите и стратегиите на професионални финансисти.

Как да внимаваме за твърде самоуверени консултанти и политици? Някои от техните вреди не са резултат само от корупция и невежество, а са съвсем неумишлен резултат от прекомерна вяра в собствената гледна точка. Хората с мироглед, ориентиран към растежа - ако може да ги отличим от останалите - са по-малко склонни да се предоверяват на личната си преценка. Те търсят различно мнение, което не задължително съвпада с тяхното собствено. Това не е така за прекомерно уверените решения и съвети - там обикновено се надценяват мненията, които съвпадат със собственото, докато се игнорират различните.

Икономиката е твърде сложна мрежа от човешки отношения, за да вярваме, че имаме математически модел, който описва и предвижда точно ефектите, които настъпват след дадено човешко решение. Още повече това важи, когато става въпрос за решенията на милиони хора на даден пазар. Резултатите са повече спонтанни, а и често продукт на случайност и несигурност, отколкото инженерни и подлежащи на математическо решение. Големите масиви данни по-скоро потвърждават тази парадигма, което може би изненадва всички, които очакват повечето данни и изчислителна мощ да правят сигурно какъв ефект следва от дадено решение.

Весислав съветва в работата с данни да търсим в добавка и качествена информация. Казано на практичен език, решения на база на информация само на хартия, крият много голяма опасности да се окажат губещи. Трябва да опитваме да култивираме тази скептичност у себе си, да търсим още качествена информация, да чуваме различното мнение. Но също така трябва да внимаваме хората, от които взимаме съвети, да не са прекомерно уверени.

Ако сте пропуснали първа част от разговора с Весислав Илиев, може да я чуете в Епизод 9.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33