Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с проф. д-р Пенка Стефанова

В Международния ден на жените и момичетата в науката

| обновено на 11.02.24 в 09:54 | Интервю

Международният ден на жените и момичетата в науката – 11 февруари, обявен от ООН с цел постигане на равен достъп до образование и възможност за реализация в науката.

За поредна година Медицински Университет - Пловдив събра хабилитираните преподаватели – професор и доценти – жени, жените учени с ОНС „доктор“ и зачислени в докторантура, както и всички, сътрудници, лаборанти, студенти от нежния пол, работещи активно в областта на науката.

Проф. д-р Пенка Стефанова срещаме след участието й в "Научно кафене", организирано от Медицински университет-Пловдив по повод Международният ден на жените и момичетата в науката. Един откровен разговор за предизвикателствата на времето и професията, за отдадеността и устойчивотта, в развитието на един от водещите специалисти по детска хирургия в България. На въпроса как една жена се изкачва толкова високо в една утвърдено мъжка професия, проф. Стефанова отгоаря:

 - „В хирургията няма дами и господа, в хирургията има хирурзи. Има знания, възможности и огромен труд! Успехът винаги е съпроводен с лишения, дисциплина. Хирургията е магия, и тази магия е надделявала над умората.

Още от студентската скамейка, никой не можеше да ме разубеди в това, че искам хирургична дисциплина. Разбира се, имало е моменти на разочарования, на невероятна мъка и трудности,  но, Слава на Бога, не съм се отказала! Казах ви – магия е! Но, когато скоро мои студенти ме попитаха, им казах, че не съм от хората, които искат да се върне времето назад. Не искам нито един ден назад, защото знам какъв неистов труд е било всичко! Но днес – удовлетворението е несравнимо с нищо!“

Проф. д-р Пенка Стефанова е началник на клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Проф. Стефанова е водещ специалист по детска хирургия в България. Завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив през 1983 г. Специалност по обща хирургия добива през 1989 г., а 2 години по-късно и по детска хирургия. Доктор по медицина става през 1996 г. През 2010 г. завършва Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в Пловдив и става магистър по здравен мениджмънт. Преподава и води практически упражнения по детска хирургия на студенти в Медицинския университет в Пловдив.

След дипломирането си започва работа като асистент в клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. От 2008 г. е ръководител на клиниката. През същата година става доцент. Професор става през август 2014 г. Тя е председател на Българското дружество по детска хирургия и зам.-председател на Българското хирургично дружество. Член е на Световната асоциация по детска хирургия и на Европейската асоциация по детска хирургия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35