Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месец на рециклирането обединява учебните заведения

| обновено на 13.02.24 в 14:31 | Интервю

Най-активните училища и детски градини, които са се включили в кампанията, ще получат награда – Шишеяд.

На 18-ти февруари стартира надпреварата между учебни заведения от цялата страна, организирана от сдружение „BG Бъди активен”. Месецът на рециклирането ще ангажира детски градини и училища, като помогне на преподавателите да запознаят децата с важни теми и въпроси, свързани с разделното събиране, рециклирането и опазването на природата. Финалът ще бъде на 18-ти март, Световният ден на рециклирането. „Месец на рециклирането“ е част от кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, на сдружение " „BG Бъди активен”.

За да станат част от зелените учебни заведения, училищата и детските градини следва да попълнят специална форма за регистрация. В едномесечната тематична надпревара, те ще бъдат поканени да събират пластмасови опаковки /бутилки до 3 литра/. Всяко училище събрало определено количество чисти и смачкани пластмасови бутилки, върнало ги за рециклиране и отчело това с кантарна бележка, ще може да се бори за титлата “Герой на рециклирането!”. За победителя ще бъде осигурен Шишеяд, който да постави в своя двор и по този начин, съответното учебно заведение, да ангажира целогодишно деца и родители с темата за разделно събиране, и рециклиране. Като цяло, всички учебни заведения станали част от кампанията ще получат сертификат “Герой на рециклирането!“, като дългосрочен стимул за работа, в посока опазване на околната среда.

“С „Ден на рециклирането“, целим да улесним преподавателите за това да се възпитава у подрастващото поколение положително отношение, към опазването на околната среда”, коментира и Ласка Ненова от сдружение „BG Бъди активен“. “Поставянето на Шишеяд или кошчета за разделно събиране е пример за добра практика във възпитанието на навици за разделно събиране на пластмасови отпадъци и ще даде база за бъдещи дейности, свързани с рециклирането. Призоваваме всяка община да намери начин да осигури възможност на децата да изхвърлят разделно своите опаковки в училище“, казва още Ласка Ненова.

През миналата 2023-та година, над 100 учебни заведения се включиха в месец на рециклирането, като организираха  различни еко занимания като почиствания, работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности от преизползване на отпадъчни материали и събраха над 5 500 килограма пластмасови бутилки, които предадоха за рециклиране.

„Миналата година, също, бяхме обявили една награда Шешеяд, но тъй като учебните заведения се бяха постарали много, дадохме шест Шешеяда така, че тази година може да има още изненади“, разказва Румяна Киризиева от Сдружението.

Освен в училищата и градините, кампанията „Ден на рециклирането“ ще се проведе и в десетки населени места в страната, в които местни общински администрации ще организират инициативи посветени на намаляването на отпадъците и рециклирането.

Румяна Киризиева от сдружение „BG Бъди активен“, гостува в предаването „Вход свободен“, за да разкаже повече.

Чуйте, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Си-фу Багалев гостува официално в манастира Шаолин

Инструкторът по вин-чун - си-фу Станислав Багалев сподели впечатления от поредното си китайско пътуване. "Върнах се от южния Шаолин (защото има и северен). Преди години имаше два уникални филма "Манастирът Шаолин" и "Непобедимите от Удан", които ние гледахме.Благодарение на тези филми и аз като хиляди деца по света се запалих от бойните изкуства,..

публикувано на 10.05.24 в 16:15
Димитър Кузманов

Кузманов е на полуфинал в Матхаузен

Димитър Кузманов се класира за полуфиналите на турнира на клей от сериите „Чалънджър“ в Маутхаузен (Австрия) с награден фонд 120 950 евро. Българинът победи убедително с 6:2, 6:3 участващия с „уайлд кард“ австриец Йоел Йозеф Шверцлер. Срещата продължи 76 минути. Мико направи три пробива в мача и не допусна нито един на собствен сервис. За класирането..

публикувано на 10.05.24 в 15:53

Локо е гост на "Крумовград" в 19:15 часа днес

"Локомотив" (Пловдив) е гост на "Крумовград" във втори мач от плейофите в първата шестица. Двубоят е от 19:15 часа днес на спортен комплекс “Никола Щерев – Старика”. „Черно-белите“ проведоха последното си занимание на помощния терен. на "Лаута". Александър Александров и Алекс Местов от U17 взеха участие в тренировката. Наказан мача е единствено Хорхе..

публикувано на 10.05.24 в 11:33

„Алтер его” – за езика на жълтите медии

Драги приятели, да ви кажа честно, дойде ни до двойната гуша от „новините“ в жълтите медии – така наречените „фейк нюз“. Ако слушате нашия радио-пърформанс, ще ви въведем в редакцията на един булеварден вестник, за да разберете как се злоупотребява с българския езика като се пишат абсурдни заглавия за първа страница. Ще има и сензационни „информации“, на..

публикувано на 10.05.24 в 11:24

Ботев се раздели с Радостин Кишишев

Ботев (Пловдив) се раздели по взаимно съгласие с административния директор Радостин Кишишев. „Жълто-черните“ официално обявиха изненадващата новина. „Клубът изразява своите благодарности за професионализма и отношението и му пожелава бъдещи успехи“, написаха още от Ботев (Пловдив). 49-годишният легендарен футболист беше назначен при „канарчетата“..

публикувано на 09.05.24 в 18:02