Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирми губят бизнеса си заради жилищно застрояване в Пловдив

Те са завели дело в съда, изпратили са жалби до НС, МРРБ, МОСВ, и.ф. главния прокурор

| обновено на 14.02.24 в 16:51
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Производствени фирми, които работят в пловдивския район „Тракия“, трябва да преустановят дейността си, защото според новия Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив се предвижда пълно премахване на производствата в рамките на града. Така бившите индустриални зони вече са предназначени за жилищно строителство.

За казуса алармира на пресконференция инж. Иван Къндев, управител на фирма за електроника и роботизиращи заключващи системи в район „Тракия“.

„Зад някогашната Мебелна къща местен строителен предприемач вдига огромен жилищен комплекс с много високи сгради, които се намират точно до производствените бази. Въпреки че ние сме „чисто производство“, все пак има изпарения във въздуха, вдига се и шум. Според закона всяка производствена дейност трябва да спре, щом до нея има жилищно строителство“, обясни инж. Къндев.

Той самият разбрал за промените в ОУП, когато започнало изграждането на мегакомплекса на „Гербера“ ООД, в непосредствена близост до техните цехове. Започнал собствено разследване, при което се оказало, че и други собственици на такива фирми, в различни части на Пловдив, също не са запознати.

Иван Къндев изреди нарушенията, според тях, в процедурата, а подробностите са описани в нарочно създаден сайт.

„Промяната на предназначението на терена е извършена в пълно нарушение на законите за устройство на територията, за чистотата на въздуха и за шума. Заради това предполагаме, че стоят корупционни практики“, заяви инж. Къндев.

Той е сезирал Окръжна прокуратура преди 9 месеца, която отказала да образува досъдебно производство, и РДНСК, която до момента не е реагирала. Заведено е и дело в Административния съд в Пловдив.

„Подали сме жалби до Народното събрание, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, МРРБ, МОСВ. Събираме и подписка за частична промяна на ОУП. Ще осъдим общината за милиарди, но защо да ги плащат данъкоплатците“, каза Иван Къндев.

От община Пловдив обясниха пред Радио Пловдив, че казусът е от предишния мандат. Има образувано дело в Административния съд срещу подробния устройствен план на зоната, а общината чака съдът да се произнесе. 

Пред Радио Пловдив бившият главен архитект на община Пловдив Димитър Ахрянов отказа коментар по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ранното откриване на херниите е важно за успешното им лечение

Хирурзите от общинската болница „Св. Пантелеймон в Пловдив“ в продължение на цял месец ще извършват безплатни прегледи на пациенти със съмнения за различните видове хернии. Това съобщи в програма "Точно днес"  д-р Емил Райчинов от болницата. Той припомни, че заболяваванията от херния на предната коремна стена е най-честото заболяне в..

публикувано на 30.09.24 в 11:15

Младите хора не са политически апатични

Младите хора не са политически апатични. Според проучване на предишните парламентарни избори са гласували 45% от младежите в България. Това е доста повече от средното ниво на гласуване, което означава, че има надежда идващото поколение да е граждански и политически активно. Това коментира Александра Гайтанджиева от "Лигата на младите..

публикувано на 30.09.24 в 10:43

БЛС ще настоява за остойностяване на лекарския труд

Новият председател на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов представя днес приоритетите за 3-годишния мандат на избраното ново ръководство.   След като получи гласовете на 252-ма от делегатите на събора на съсловната организация в Пловдив, той  обеща да продължи политиката на БЛС от последните 6 години. Съзнавам каква голяма..

публикувано на 30.09.24 в 08:38
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42