Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет, благотворителност и памет - "Точно днес"

Важни за Пловдив решения се очакват днес от общинските съветници. И въпреки че бюджетът за тази година от над 684 млн лева е с 28 милиона по-голям от миналогодишния, очаква се различните групи в ОбС да сблъскат позициите си за това как да се разпределят парите в градската хазна.

 Аргументите „за“ и“ против“ между тезите на опозицията в местния парламент, че заложените приходи от местни дейности няма да бъдат изпълнени, и на кмета Костадин Димитров, че бюджетът изразява плавното преминаване от стария към новия мандат и отпушването на Пловдив от натежалите проблеми,  муйте в репортажа  на Антония Попова.

Деца помагат на нуждащи се чрез благотворителност. Фокус на инициативата е Средно училище „Св.Константин – Кирил Философ“, откъдето очакваме един от възможните отговори на въпроса колко важно е човек да е състрадателен и да прави добро –  аргументи за благородните детски усилия  събра в репортаж Яница Марова.

Датата 15-ти февруари свързваме с Международния ден в подкрепа на децата, болни от рак. Идеята на този ден е да се разпространи убеждението, че всяко онкоболно дете заслужава възможно най-добрата медицинска и психологическа грижа.  Символът за съпричастност към децата, страдащи от онкохематологични заболявания, е златната панделка. 

Напомняйки, че заболяванията при малките пациенти са лечими във висок процент и че страната ни предоставя адекватни условия  и средства за лечение на малките пациенти, по темата търсим проф. д-р Мария Спасова  - началник на Звено по детска онкохематология към клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св.Георги“.

Размисъл на една травматична тема от жестоко време предлага журналистката и авторка на книгата „За евреите и други демони. Епохи, етюди, есета“ Еми Барух. За човешкия път, който изминаваме, идвайки от „века, който дефектира, заради неспособността ни да съхраним и пренесем мълчанието“ около около болезнените факти, наред с крясъка и начина, по който разказваме собствената си история – интервю с авторката.

В минутите за култура след 9 ч. – интервю с авторката на книгата „Васил Левски: „Да възкръсне България с пълна свобода“ -  проф. Вера Бонева преди представянето на нейния труд, посветен на малко проучени или пространно интерпретирани теми от живота и дейността на Апостола в Регионалния исторически музей Пловдив.

„Добро утро, Ден“ и в четвъртък гостува Виктор Янков от фондация „Пловдив 2019“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мария Генчева в "Добро утро, Ден!"

Актрисата Мария Генчева е родена в Пловдив. Завършила е ВИТИЗ в класа на проф. Филип Филипов. Творческата си кариера започва едва на 19 години в Родопски драматичен театър, където професионалната й съдба я среща с режисьора Любен Гройс. Там получава  годишната награда за изкуство за ролята на Мила в спектакъла „В полите на Витоша“  от Пейо Яворов...

обновено на 31.05.24 в 18:48

"Ден след ден" в края на май

В Пловдивския районен съд днес бе първото от три поредни заседание по така нареченото дело „Дебора“. Обвиняем е Георги Георгиев за насилието, което е упражнил върху Дебора Михайлова. Севдалин Палаузов ще разкаже за това, което е известно за хода на делото, тъй като то се провежда при закрити врати. За хода на разследването по случая с насилие..

обновено на 31.05.24 в 14:58

Емоционално и динамично с „Вход свободен“

Петък е и ще освежим нещата с интересни теми. Събитието "Емоционална интелигентност и взаимоотношения" се организира от Асоциация "Голям брат, Голяма сестра - България". То ще се проведе в Младежки център Пловдив. Говорим с Юлия Петкова, координатор в Асоциацията. Илияна Велева ни разказва за благотворителното събитие „Заедно за младите..

публикувано на 31.05.24 в 09:30

"Точно днес" изпращаме месец май

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40.0% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е настоящ пушач..

обновено на 30.05.24 в 16:56

Протести и пътна безопасност във фокуса ни "Ден след ден"

Животновъди готвят протести и блокада на Подбалканския път, защото в средата на годината все още нямат разрешение да пускат животните си на паша в Балкана. Защо сега ескалира напрежението и какви още искания имат стопаните, говорим с животновъда от Калофер Тодор Диклиев . Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за..

публикувано на 30.05.24 в 14:45