Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативи от реалния живот срещу онлайн зависимостта

Инициативата „Излез от екрана“ на сдружение Пробудник, коeто се бори с онлайн зависимостта сред младежите гостува в  Пловдив с разнообразни активности, работилници, игри и музикални изпълнения. Председателят на сдружението Ния Петрова разказа в програма "Точно днес", че тя е продължение на кампанията “(Не) вярвай на очите си!”, която през 2022 г. обърна внимание на критичното мислене в онлайн среда, изграждането на медийна грамотност и разпознаването на дезинформацията и рисковете от онлайн тормоз. 

"През 2023 – 2024 г. мисията на сдружението е да мотивира младежите към нов начин на мислене, който да ги извади от засмукващата онлайн среда и да разгърне пълния им потенциал с алтернативи от реалния живот", обясни Петрова.

По думите й пристрастяването към интернет е не по-малко опасно от други видове зависимости като пазаруването, хазарта или определени видове поведение. То може да повлияе на социалните ни умения, изграждането на контакти, работата,  училището или цялостните ни отношения с хората и нагласата към нас самите. 

Тя коментира, че има  млади хора, които  споделят, че прекарват по 12 часа в интернет. 

"С призива “Излез от екрана!” целим да насочим вниманието към обществено важните проблеми за зависимостта към интернет пространството и постоянната необходимост от фалшиво одобрение. Както и да дадем алтернативи за връщане към живите, личните, важните и зареждащите ни с истинско удоволствие преживявания и емоции, които идват от реалния живот, хората в него и желанието да се развиваме. Бихме искали да разкажем за проекта, неговата мисия и  да отправим покана към повече младежи да започнат годината с важна равносметка и будно самосъзнание" , допълни Петрова 

На 17 февруари  в Младежки център Пловдив от 14:00 часа ще се проведат разнообразни активности, работилници и игри, завършвайки с музикално изпълнение на Ния Петрова и Илин Папазян от Гласът на България.

Интревю с Ния Петрова може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05