Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карлово почетоха годишнината от саможертвата на Апостола на свободата

| обновено на 18.02.24 в 20:10

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в Карлово беше отбелязана 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

"Левски надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм. И днес, когато деспотични тоталитарни системи, самозабравени автократи и деспоти решават да заглушат гласът на демокрацията с физическото отстраняване на своите опоненти, истината виси със страшна сила, защото свободният дух не може да бъде прекършен на бесило, а мъченичеството проправи светла диря в търсенето на свободата, демокрацията, равенството братството и хуманизма", каза в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков. 

По думите му Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19 век, а неговите виждания, принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за република, равенство пред закона. Идеалите на Левски Републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци са живи и до днес, каза още Желязков.

Биографиите на Левски и българската историческа наука още от края на 19 век искат да навлязат дълбоко в неговия характер и да разберат защо той успя да направи това, което никой преди и след него не успя, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той припомни, че Апостолът успява да организира над 250 комитета из цяла България, да спечели за делото за свободата на България над 12 хил. българи от различни професии, съсловия, най-активната част на българската нация. Левски беше идеологът, който постави по нов начин организацията на българската национална революция, която по думите му трябва да се прави в България от българи, допълни кметът.

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, народни представители, пловдивският митрополит Николай, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, военнослужещи от Карловския гарнизон, представители на местната власт и родолюбиви организации, жители и гости на Карлово. Председателят на парламента Росен Желязков прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон.

Отбелязването на годишнината ще продължи и утре. В храм "Успение на Света Богородица" ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида в памет на Васил Левски. В 11:00 часа ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение пред паметника на Васил Левски и шествие до родната му къща.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Майката на убития Митко от Цалапица с последен опит за обрат на процеса

Близките, роднини и приятели на убития Димитър Малинов от Цалапица отново се събраха на пореден протест пред прокуратурата в Пловдив тази вечер.   Той е  под надслов „Справедливост за Митко“.  Тяхното основно искане е незабавна промяна на обвиненията към двамата братя Борислав и Валентин Динкови от укривателство в съучастничество в убийството...

обновено на 19.10.24 в 19:17

И пловдивчани се включиха в Похода на Свободата

Десетки пловдивчани се включиха в десетото юбилейно издание Похода на свободата - най-мащабната глобална кампания срещу трафика на хора.  Събитието се провежда днес с дрес код черно в големите градове у нас под формата на мирно шествие и има за цел да информира обществото за това как да разпознава и докладва потенциални ситуации и жертви на..

обновено на 19.10.24 в 19:11

Информационна кампания за борба с рака на гърдата в Пловдив

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания. Темата на инициативата този път е "Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване."  В Дондуковата града на 19 октомври от 17 часа присъстващите ще имат възможност да разговарят с едни от най-добрите..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Два дни PLOVDIV ZOO EXPO 2024 започват от днес

Най-голямото събитие за домашни любимци и любители на животните в България –  PLOVDIV ZOO EXPO 2024 се провежда в двата почивни дни в палата №3 на Пловдивския панаир. Съботният ден е за всички, които обичат животните и търсят забавления за малки и големи. В програмата са включени от куклен театър и интерактивни четения, до екзотични шоута с..

обновено на 19.10.24 в 17:18

Пловдивски медици се окичиха с награди на конкурса „Лекар на годината“

Проф. Мария Токмакова спечели наградата „Лекар на годината – 2024“. Отличието беше връчено на официалната церемония в Националния исторически музей.  Проф. Токмакова е началник на отделение към Кардиологична клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив и заместник-ректор на Медицинския университет.  За дългогодишния си принос в медицината бе отличена..

публикувано на 19.10.24 в 17:17