Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитални картини на Силвия Стратиева кацнаха на Луната

Две дигитални картини на българския художник Силвия Стратиева кацнаха на Луната, пренесени от космическия кораб „Одисей“. Те бяха включени в проекта "Лунен кодекс". 

Късно снощи световните информационни агенции съобщиха, че космическият кораб "Одисей", построен и управляван от базираната в Тексас компания Intuitive Machines се е приземил в близост до южния полюс на Луната на 22 февруари. Това е първото кацане на САЩ на лунната повърхност от повече от половин век и първото, постигнато изцяло от частния сектор.

Силвия Стратиева подчерта, че според организаторите това космическо събитие е значителна стъпка към изпращането на създадени от човека артефакти отвъд Земята, като Луната служи като небесно платно за човечеството.

Лунният кодекс използва цифрова и аналогова технология за запазване на изкуство, книги, музика и други, затворени в капсули на времето и изстреляни към Луната. "Това е послание в капсула към бъдещето, нещо като гласът на Валя Балканска", допълва Силвия.

Тя разказва, че двете нейни картини, които са част от този изключителен проект "Лунарен кодекс", са там благодарение на това, че са участвали в най-големия конкурс за съвременен реализъм 16th ARC Salon през 2023 година.

Едната спечели престижна награда, участва във финалната изложба на наградените творби в Сотбис Ню Йорк миналата година и е продадена на търг пак от Сотбис.

„A rest“, oil on canvas, 73/60 cm, 2021 спечели изключително престижната Втора награда в категория „Фигуративно изкуство“.

Силвия Стратиева е родена в Пазарджик. През 1985 г. завършва Художествената гимназия в Пловдив. След това учи в Техническия университет в София и се дипломира като магистър по компютърни технологии и индустриален дизайн. 

Работи в областта на живописта, рисунката, графичния дизайн, илюстрацията и оформлението на книги. 

Силвия Стратиева има реализирани 12 самостоятелни изложби живопис и графика и множество участия в национални и международни колективни изложби. Носителка е на международни награди за живопис. 

В момента живее и работи в София, България. Има картини в частни колекции в България, Полша, Германия, Австрия, Белгия, Испания, Канада и САЩ. Член на Съюза на българските художници. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Здравка Евтимова получава Националната литературна награда "Иван Вазов"

Писателката и преводач Здавка Евтимова е носител на Националната литературна наградата „Иван Вазов“ за 2024 г.  Наградата се присъжда за цялостен принос за литературна и преводаческа дейност. Решението за тазгодишният приз е на 9- членна комисия с председател заместник- кмета Калина Чилингирова и членове - дейци от културните институции в..

публикувано на 28.06.24 в 11:29

Фестивалът за шансони "Златен ключ" - за 21-ви път в Пловдив

Днес се открива 21-вият Международен фестивал за шансони "Златен ключ"  - Пловдив 2024. Всяка година той  се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. Тази година духът на фестивала ще бъде шоколад и шансони, като френският майстор Венсан..

публикувано на 28.06.24 в 08:35

Димитър Павлов с първа самостоятелна изложба

Младият пловдивски художник Димитър Павлов открива първата си самостоятелна изложба в независимото пространство за изкуство Галерията. Чрез картините той представя различни етапи от развитието си като живописец – от началните години в Националната художествена галерия в София до последните няколко години. Творбите проследяват различни стъпки от..

публикувано на 27.06.24 в 12:56

Световни знаменитости и млади таланти в Епископската базилика

Фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“ продължава с концерт в Епископската базилика „Световни знаменитости на една сцена с млади таланти“. В проявата ще участват американското сопрано Елизабет Поуп, пианистката Виктория Василенко и перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев. Според критиците Елизабет Поуп притежава бистрота на..

публикувано на 27.06.24 в 08:20

Бюджетът по проект "Мобилност" свърши

Община Пловдив спря приемането на нови заявления за индивидуални и групови пътувания натворчески килективи по проект „Мобилност“ поради изчерпване на финансовия капацитет. От началото на годината са одобрени и финансирани 19 проектни предложения на стойност 64 677,95 лева, което изчерпва гласувания за тази година бюджет.  Гласуваните от Общинския..

публикувано на 26.06.24 в 13:58