Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за Томата открива "София филм фест" в Пловдив

| обновено на 15.03.24 в 13:13

Пулсиращи тепета“ – филмът на сценаристите и режисьори Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров за емблематичният музикален радиоводещ Тома Спространов ще открие днес "София Филм Фест" в Пловдив.

С неговите плочи и глас са израснали поколения българи. На 80 години Тома Спространов съвсем доскоро водеше популярното си радиопредаване "Любопитно петолиние" по Радио Пловдив. Той държи рекорд за най-дълго практикуващ радиоводещ в българския ефир. 

"Паралелно с това посещава фестивали в търсене на актуалните съвременни банди. И тогава идва неочакваното предизвикателство. Тома заедно с плочите си се изправя пред своята публика. Този път не по радиото, а лице в лице, на живо. Насред любимия му Пловдив в Капана го очакват с нетърпение меломани от четири поколения", споделят авторите на филма.

"София филм фест" в Пловдив ще се проведе от днес крлая на март в LUCKY Дом на киното. Фестивалът ще продължи цели 17 дни. Ще бъдат показани 27 филма - едни от най-значимите постижения на съвременното световно кино през последната година.

В програмата влизат най-новите заглавия на любими кинорежисьори, като „Прекрасни дни“ на Вим Вендерс, „Присила“ на София Копола, „Зелена граница“ на Агнешка Холанд, „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки, „Куклички на път“ на единия от двамата братя Коен – Итън Коен. Феновете на арт заглавията не бива да пропускат и новите творби на Нури Билге Джейлан – „Сухи треви“ и Радивое Андрич „Светкавици отново!“.
Едно от най-очакваните заглавия на годината е „Солтбърн“ с Розамунд Пайк и Бари Киоган (познат ни със запомняща се роля в „Баншите от Инишерин“). Безспорен акцент на фестивала е филмът с Антъни Хопкинс „Последният сеанс на Фройд“.
В програмата влизат и много заглавия, обрали световните кинонагради, като „Оскар“, БАФТА и „Златен глобус“. Сред тях са интелигентната комедия „Заседнали“, немската драма „Учителската стая“ и страхотният „Всички сме непознати“.
Специална част от пловдивската програма са и множеството гости, които ще пристигнат в LUCKY за среща с публиката. Освен Радивое Андрич, който идва за „Светкавици отново“, от чуждестранна продукция в Пловдив ще пристигне българинът, държал в ръцете си „Оскар“ Димитър Маринов с неговия нов „Караганда“. За други български заглавия също пристигат екипи на филмите: „Балканска черна кутия“ за групата Котарашки, „Мегдан: Между водата и огъня“ на Тодор Чапкънов и „Защото обичам лошото време“ на Яна Лекарска с Влади Михайлов.
Закриването на фестивала ще е с пловдивския филм – „Ретроспект“ на живеещия в Пловдив американец Стивън Люис Симпсън („Нито вълк, нито куче“), който е включил изцяло пловдивски каст, сред който Юлия Йорданова – Керана и много актьори от пловдивския театър, част от които също ще се срещнат с публиката на 31 март. В приятна изненада на фестивала може да се превърне и новият филм на Надежда Косева „Клопка“, съобщават организаторите.

"София филм фест" в Пловдив се провежда с подкрепата на Община Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Атанас Маринчешки събира изгреви и залези в "Сигна"

Самостоятелна изложба живопис показва художникът Атанас Маринчешки в галерия „Сигна“. Това е третата изложба в галерията на автора, който след години работа в полицейските служби, се отдава изцяло на живописта, като изгражда свой стил и почерк на изобразяване. Съдържа 17 маслени платна. Характерни за неговите картини са наличието на..

публикувано на 08.05.24 в 15:24

Великите европейци - Вацлав Хавел

Пражкото летище се казва „Вацлав Хавел”. Ако Чехия имаше космодрум – и той щеше да се казва така. А ако някъде по света имаше мярка за морален авторитет в политиката, то тя също можеше да бъде назована Хавел. Дайте ми десет Хавела честност, че моята внезапно свърши – би казал някой политик, нахлул задъхан в политическия магазин. Нямаш и един..

публикувано на 08.05.24 в 14:05

Изложба „Птиците..." в историческия музей в Пазарджик

На 8 май 2024 г. от 17.00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита гостуващата изложба „Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей“ на Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН. Още от най-дълбока древност птиците са..

публикувано на 08.05.24 в 09:44

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

обновено на 08.05.24 в 06:46

Идва десетото издание на "Вино и гурме"

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ ще се проведе в рамките на 3 дни – от 10 до 12 май в Пловдив. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече..

публикувано на 07.05.24 в 15:04