Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОИ "Старинен Пловдив" експонира безценни творби от фонда си

| обновено на 27.02.24 в 16:12

От началото на годината експозицията на Балабановата къща е обновена с творби от фондовете на Общински институт „Старинен Пловдив". В нея са включени творби от поколението на големите български художници в периода между двете световни войни – Вера Недкова, Иван Ненов, Давид Перец, Васил Бараков, Цанко Лавренов, Дарена Георгиева. 

В залите на Балабановата къща са експонирани и автори на прочутата Пловдивска школа от 60-те години на XX век нататък – Йоан Левиев, Георги Божилов – Слона, Колю Витковски, проф. Иван Кирков, Христо Стефанов. Представена е текстилна пластика на проф. Марин Върбанов, както и живописни произведения на Димитър Казаков – Нерон, проф. Светлин Русев, Димитър Яранов, проф. Андрей Даниел, проф. Греди Асса, Димитър Буюклийски, Анастас Константинов и др. В обновената експозиция намират място изящните акварелни работи на проф. Дечко Узунов, както и скулптурни пластики на знакови имена в съвременната българска скулптура като Галин Малакчиев, Зиятин Нуриев, проф. Емил Попов, проф. Иван Русев и др.

Куратор на експозицията е изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева, декан на факултет „Изобразителни изкуства" в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив. 

„Идеята на обновената експозиция е да разкрие богатството на фондовете на Общински институт „Старинен Пловдив", попълвани прецизно от 60-те години на XX в. до днес с великолепни художествени произведения на живописта, графиката, скулптурата, керамиката и др.", споделя проф. Лардева.

Екипът на Института планира изготвянето на представителни експозиции на съвременно българско изкуство и в други емблематични къщи на ОИ „Старинен Пловдив". Пред Радио Пловдив уредникът Ангелина Янакиева сподели, че предстои картини от фонда да бъдат подредени и в още две къщи в разервата - "Данчовата къща" и къща "Павлити".

Чуйте интервюто в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Днес е Томина неделя, завършва Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица.  В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 07:33

В "Срещите" - разговор за джаз и за Бог

За джаза като начин на живот, за Пловдив и джаза, както и за Бог - говорим с Мирослава Кацарова, джаз певица, богослов радио и телевизионен водещ. "Не се отказвайте от импровизацията", катогорична е Мирослава Кацарова. Още в "Срещите", интересно е.

обновено на 11.05.24 в 11:55

Албанската поетеса Олимби Велай с награда "Орфей"

Станаха известни лауреатите на Международния фестивал на поезията "Орфей", чийто домакин бе Пловдив. Награда „Орфей“ за цялостно представяне: Олимби Велай (Албания) - за мистиката и акустиката, за колебанията между атеизма и вярата, между срама и еротиката в Ars Poetica. Франсиско Моралес Ломас (Испания) - за всекидневните вибрации на..

публикувано на 11.05.24 в 09:03

Още три дни улични и градски изкуства в Пловдив

Продължават събитията от уличната и градската програма на фестивала за улични и градски изкуства 6Фест в Пловдив. Основна сцена става площад „Централен“, където ще бъдат артисти от страната и чужбина, които представят куклени и циркови представления, огнено шоу, концерти и танци.   В петък вечер групата “Агни Сатя“ ще представи огнения..

публикувано на 10.05.24 в 12:08

Премиера на "Дефицит. Нашата 1984-а"

Днес ще има премиера  на  последния роман на Евгений Тодоров "Дефицит. Нашата 1984-а". Действието се развива в  Пловдив през 1984 година. Авторът твърди, че почти всичко в този роман е истинско и преживяно.  Очевидно книгата не се приема от тези, които се опитват да идеализират онова време, но за тези, които не са го преживели, "Дефицит" е..

публикувано на 10.05.24 в 09:08