Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирът е този, който е необходим на човечеството

4
Светлозар Панов
Снимка: Светлозар Панов

Дългогодишният дипломат от кариерата, генерален консул и дипломат в посолството на България на няколко континента Светлозар Панов, който сега завърши мандата си като посланик в Австралия и Нова Зеландия, представя новия си исторически роман на 2 март в Широка лъка. 

Дни преди събитието предлагаме разговор с автора за книгата на издателство "Фрийстайл пъблишинг" "Гайдарят" или съдбата на мигранта. За българите, готови да напуснат промяната на родината в риск, тръгвайки да опитвате в съдбата си и още - за тъмните политико-икономически изживявания на българския преход след 1989 г. на фона на геополитическите предизвикателства тогава и днес. 

„В романа се опитвам да представя каква е връзката на континента България и Ирландия - между две държави в двата края на нашия. Реших, че това е гайдата, която и за двата народа е не само символ на националното, но и на един вид музикално протестно съгласие или несъгласие с едни или други управляващи династии или правителства. Опитах се да тръгна от България в един суров период на нашата територия, когато думата свобода е била водещата и българите са се опитали да намерят своето щастие извън родното място“ , сподели идеята си Светлозар Панов. 

По думите му героите в "Гайдарят" от една страна бягат от гнета в родното си място, от издевателствата, мъките - физически, психически, сексуални и икономически, и тръгват по широкия свят, бягайки от злото. 

"В Австралия съм се запознавал с българи, които са родени преди повече от 8 десетилетия и техните дядовци са напуснали България преди повече от 100 години и на въпроса  защо са напуснали България, отговорът беше: "От глад". Той, гладът, може да бъде не само към храната, но и към свободата, нещо, което за мен е показано в "Гайдарят", разказа авторът дипломат. 

Според него мирът е този, който е необходим на човечеството, на обикновените хора. 

"Имам прадядо, загинал недалеч от Пловдив по време на Балканската война в турска територия, оставил сирачета и т.н. Защо е необходимо да се убиват хората? Защо е необходимо да се предизвикват подобен род конфликти, когато животът предоставя достатъчно възможности да бъдем обединени, да осъществяваме такива действия, които да подобряват и икономическото състояние, и социалното, и културното, и образователното, без образование няма шанс", коментира писателят. 

Светлозар Панов анонсира, че редактира своя книга, написана преди 15 години. Според него много от въпросите, свързани с най-новата история на България от началото на прехода, могат да бъдат намерени в текста. По думите му свободата е нещо като импулс, тя дава мотивация на хората да бъдат по-активни и по-силни в желанието си за просперитет. 

Цялото интервю със Светлозар Панов може да чуете в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Музей "Борис Христов" представя "Само диви" на Антония Маринова

Под знака на 110-та годишнина от рождението на световноизвестния оперен певец Борис Христов в навечерието на рождения му ден 18 май, в едноименния Ннационален музей в София ще бъде открита изложбата фотографии и графики на Антония Маринова - Crazy. Тя е със заглавие "Само диви" и се осъществява в рамките на авторския проект на Донка Налбантова..

публикувано на 17.05.24 в 10:07

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета".

публикувано на 17.05.24 в 10:07

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

публикувано на 17.05.24 в 09:59

Надежда Радулова представя "Тук живее Йожи"

Среща-разговор с Надежда Радулова с новия й сборник с разкази „Тук живее Йожи“  организират Литературен фестивал Пловдив чете 2024, издателство „Жанет 45“ и клуб „Фарго“.  Модератор на събитието е Инна Иванова. Надежда Радулова е преводач на поезия и проза от английски, редактор и преподавател. Автор е на осем стихосбирки. Защитава..

публикувано на 17.05.24 в 09:03

Цвятко Сиромашки на 70, открива изложбата "Литийно"

С мащабна ретроспективна експозиция в галерия „2019“ на ул. „Гладстон“32 големият български художник и скулптор Цвятко Сиромашки отбелязва своята 70-та годишнина. Правейки паралели духовни паралели между празничните литийни шествия, характерни за Великденските дни, и шествието от творби, създавани от него през годините, той дава название..

публикувано на 16.05.24 в 06:46