Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издръжката на симфоничния оркестър в Пазарджик е осигурена

Скандал назрява относно съществуването на пазарджишкия симфоничен оркестър, който е с над 50-годишна история. Част от общинските съветници предлагат промяна на статута му от общински в държавен, като по този начин отговорността за съществуването му да се поеме от Министерството на културата, ако самото ведомство поиска да го припознае. 

Чуха се обидни квалификации и за почти 50-сетгодишния фестивал „Зимни музикални вечери“, което допълнително изостри напрежението, разказва в репортажа си Невена Петрова. 

Дебатът за симфоничния оркестър на Пазарджик се възпламени заради бюджетната процедура, обясни в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Трендафил Величков, който е член на постоянната комисия по култура в ОбС. 

Припомням, че пазарджишкият симфоничен оркестър, както и фестивалът "Зимни музикални вечери" са на общинска издръжка. 

Съветникът обясни, че новата администрация е заварила огромна дупка в бюджета от около 100 милиона лева, при собствени приходи от 14 млн. лв. "Въпреки тежкото финансово положение администрацията на кмета Куленски и ОбС направи всичко възможно да се осигури издръжката на симфоничния оркестър. Пари за съществуването на оркестъра и за Зимните музикални вечери има", бе категоричен Величков.

Той уточни, че дебатът за бъдещето на симфониетата трябва да се води оттук-нататък. "Ще говорим с маестро Паликаров как той вижда развитието им. Мисля, че има разум тази емблема на Пазарджик да не се вкарва в политиката. Искам тези професионалисти да са спокойни, че бъдещето им е подсигурено", каза съветникът.

Трендафил Величков обясни, че противопоставянето идва заради бюджета по линия култура - спорт, което вредно и дестабилизиращо за новото ръководство на общината. 

И преди са се водили разговори Министерството на културата да поеме издръжката на Пазарджишкия симфоничен оркестър, но засега няма резултат.

Още следващата седмица ще поканя на среща маестро Григор Паликаров в комисията по култура, за да говорим за бъдещето на оркестъра, допълни Величков.

Цялото интервю на Неда Велкова с Трендафил Величков е в прикачения файл. 

По публикацията работи: Иванка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков

Дружеството на пловдивските писатели организира възпоменателна вечер за поетите Петър Анастасов и Николай Заяков. 27-ми октомври е техният общ рожден ден. „Мисля, че бяхме нещо повече от братя, но по-хубава и по-точна дума в българския език няма”, пише Анастасов в есето си „Моят астрален близнак”. Двамата поети оставиха великолепно..

публикувано на 28.10.24 в 06:19

Преге - предаване за света на книгите, 26.10. - 01.11.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 6 .10.202 4 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Джейн Остин. Мансфийлд Парк. 376 стр., тв. к. 7А, Лист, 2024. Даниел Келман. Измерването на света. 2-ро изд., 256 стр., ок. 4А, Колибри, 2024. Чарлс Мартин. Ловецът на светулки. 400 стр., ок. 4А,..

публикувано на 28.10.24 в 08:00

В "Срещите" за Никос Казандзакис и неговия свят

"Човешката душа е чудо, извор, който блика от калта на плътта, не знае къде отива, нито какво иска, още по-малко защо има неразбираемата и противоестествена мания да се въздига. Да се въздига и да страда".  Никос Казандзакис. С Проф. Мария Шнитер днес в "Срещите" си спомням за този вълшебник на словото 67 години след неговата кончина. Никос..

обновено на 26.10.24 в 11:19

Призрак шества на куклената сцена

„Кентървилският призрак“ от Оскар Уайлд е премиерното заглавие за сезона в афиша на Държавен куклен театър Пловдив. Спектакълът е определен като представление за семейна публика в категорията представления за възрастни, които се играят в четвъртък от 19 ч. А завесата на премиерата ще се вдигне пред зрителите на 31 октомври.  В края на 16ти век..

публикувано на 25.10.24 в 10:59

Изложба в "Люнион" за 100-годишнината на Георги Баев

100 години от рождението на един от най-талантливите български художници Георги Баев отбелязва с изложба с негови картини галерия „Люнион“. Баев завършва живопис в Художествената академия в София в класа на акад. Илия Петров и проф. Дечко Узунов.. Има десетки самостоятелни изложби и участия в чужбина, множество отличия, почетен член..

публикувано на 25.10.24 в 06:59